Ziarul de Gardă: ”Unde se află Ilan Șor? Ce spun partidul, avocatul și autoritățile”(Revista presei )

  • 03 Iulie 2019 09:30
Ziarul de Gardă: ”Unde se află Ilan Șor? Ce spun partidul, avocatul și autoritățile”(Revista presei )

Revista presei 3 iulie 2019

Avem încredere că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetățenilor Republicii Moldova, și în parcursul nostru european, a declarat la București premierul Maia Sandu, citată de Adevărul.

”Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun. Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri”, a subliniat premierul de la Chișinău.

Călătoria Maiei Sandu prin Europa începe la București, titrează Deutsche Welle, care notează că ea a fost primită atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria, acolo unde, cu nici o lună în urmă, în calitate de lider al opoziției pro-europene din Moldova, nu avea mare trecere, în condițiile în care fosta putere de la Chișinău se afla de mult timp într-o ipostază ingrată, sub sancțiuni europene din cauza derapajelor de la valorile democratice. Mai mult chiar, amintește sociologul Claudiu Degeratu, în ultimii ani „s-a transmis de la București ideea că doar fosta majoritate parlamentară, partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc, este bună pentru România, NATO și UE și oferă o politică anti-rusească în Republica Moldova”, se arată în articolul DW.

”De la Plahotniuc la Maia Sandu. Povești de dragoste pe axa București-Chișinău”, își intitulează Alexandru Damian un editorial în Cotidianul. ”La București, cei care l-au sprijnit ani de zile pe Plahotniuc își declară acum suportul necondiționat pentru Maia Sandu. Realinierea României nu este despre asumarea greșelilor, ci despre un interes de moment. Un eșec chiar și parțial al guvernării Sandu poate fi cel mai bun prilej pentru prietenii PDM de la București să ceară revenirea establishment-ului românesc la prima dragoste din jurul lui Plahotniuc și al urmașilor săi”, notează autorul.

Maia Sandu, care a zburat ieri de la București la Bruxelles, a ales o cursă regulată și clasa econom, scrie TV8. Sandu a fost surprinsă în avion de un călător moldovean, care nu a ezitat să o fotografieze. Imaginile au fost postate ulterior pe rețelele de socializare.

Și tot TV 8 scrie că reprezentanții posturilor TV Prime, Publika, Canal 2, Canal 3 și ai companiei de producție media GMG au publicat o declarație comună în care infirmă faptul că studiourile acestor instituții media ar fi fost puse sub sechestru și că la sediul acestora, de pe strada Ghioceilor 1, ar fi avut loc percheziții. În declarație se spune că instituțiile media sus-menționate nu au legătură cu Finpar Ivest, ci doar sediul, unde acestea se află, aparține acestei companii.

Deputatul și politologul Igor Munteanu a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei în care a vorbit despre o serie de aspecte ce țin de sfera securității R. Moldova, de dosarul transnistrean și unele aspecte bilaterale care ar putea decurge din activitatea recentă a noii clase politice conducătoare de la Chișinău. El a reiterat faptul că guvernul R. Moldova nu a discutat despre niciun fel de planuri de federalizare cu Federația Rusă. Întrebat care este interesul PSRM-ului de a primi instituțiile de forță precum Ministerul Apărării, SIS și Serviciul de Pază și Protecție, Igor Munteanu a răspuns că ”directorul de la SIS este din sistem, a lucrat pentru contrainformațiile militare”. Despre ministrul Apărării, desemnat din partea PSRM, Igor Munteanu a subliniat că ”persoana ca conduce acest minister va trebuie să urmeze politicile cunoscute, (…) statutul de neutralitate și consolidarea parteneriatului prin Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP), cel de cooperare cu NATO, indiferent de convingerile intime ale domniei sale”.

”Unde se află Ilan Șor? Ce spun partidul, avocatul și autoritățile”, încearcă să găsească răspunsuri Ziarul de Gardă. Reprezentanta Partidului „Șor”, avocatul acestuia, dar și colegii de fracțiune din Parlament evită răspundă la întrebări legate de locul aflării deputatului Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. De cealaltă parte, declarațiile autorităților de stat la acest subiect sunt contradictorii. Joi, 27 iulie, șeful interimar al IGP Gheorghe Balan preciza pentru Ziarul de Gardă că autoritățile dețineau informația precum că Ilan Șor ar fi părăsit teritoriul R. Moldova la 14 iunie, prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Procurorul general, Eduard Harunjen, a precizat că tot ce cunoaște este că procurorii au cerut mandat de arestare și anunțarea în căutare a acestuia, notează ZdG.

Portalul Anticorupție.md scrie că imobilele de lux de pe strada Lacului din Capitală, care i-au aparținut lui Ilan Șor, au fost recent revândute. Datele de la Cadastru arată că cele patru imobile, situate pe mai multe terenuri comasate în unul singur, au fost cumpărate la 26 iunie curent de un tânăr în vârstă de 31 de ani, iar ipoteca în valoare de 3.500.000 de lei a fost sti

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău