FOTO | După zeci de ani în paragină, monumentul funerar al eroului Stan Poetaș repus în lumină la Soroca

  • 14 Martie 2018 11:25
FOTO | După zeci de ani în paragină, monumentul funerar al eroului Stan Poetaș repus în lumină la Soroca

În incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca a fost instalat și sfințit fragmente din monumentului funerar di perioada interbelică al generalului Stan Poetaș, un erou în primul război mondial, și un luptător pentru reîntregirea neamului românesc. Evenimentul a avut loc în contextul în care, acum 100 de ani, la 13 martie 1918, Zemstva de la Soroca a votat Unirea cu România.

Dezvelirea monumentului funerar, închinat generalului Stan Poetaș a început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, condusă de Mitropolitul Basarbiei, Petru Păduraru, la care s-au alăturat și câțiva preoți veniți de la Iași, dar și oaspeți din alte orașe ale României. Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat a vorbit despre faptele acestui erou.

„A luptat la Mărășești, de-a valma cu soldații și a stat în tranșee alături de regimentul său. A luptat la Mihăileni, apoi în Bucovina, apoi a fost comandantul garnizoanei române de la Soroca și răspundea de frontiera pe Nistru. În ianuarie 1919 a fost ucis mișelește în timpul intervenției bolșevice, în vremurile Răscoalei de la Hotin. A fost înmormântat la Soroca, i s-a ridicat un monument în perioada interbelică iar satul meu de naștere, satul Cureșnița din raionul Soroca, a purtat, în perioada interbelică, numele de Stan Poetaș”a declarat, pentru Radio Chișinău, Nicolae Bulat.

La ceremonia de inaugurare a monumentului a fost prezent și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

”Asistăm la un moment important când repunem pe locul său, oarecum firesc, pe un distins general al armatei care a făurit , prin jertfă și sacrificii istorie. Faptul că anul acesta sărbătorim Centenarul  Marii Uniri de la 1918, Unire care a fost posibilă doar prin jertfă, doar prin sacrificii și doar prin dăruirea și unirea tuturor românilor ce au simțit românește, fie că s-au numit munteni, moldoveni sau basarabeni”a declarat în discursul său, ambasadorul Daniel Ioniță.

Monumentul este format din două bucăți din piatra de mormânt a generalului Stan Potaș, găsită abandonată și vandalizată într-un cimitir din Soroca și restaurată la inițiativa lui Iulian Rusanovschi, un tânăr avocat din R. Moldova care și-a propus și a reușit să refacă în utimii ani, cu sprijinul unor susținători de pe amble maluri ale Prutului, peste 20 de monumente, printre care și 5 busturi ale Regelui Ferdinand.

”În discuțiile purtate cu directorul Muzeului de Istorie Nicolae Bulat mi-a mărturisit că în cimitirul  orașului, de lângă biserica ”Sfântul Teodor Stratilat”, se păstrează fragmente din această statuie. Eu am fost foarte entuziasmat, am mers imediat acolo și am avut revelația că este monunmentul funerar, nu statuia generalului. Văzând ce importanță culturală are această piatră, și în ce hal se află, mi-am propus să o restabilesc și să-i găsesc un loc potrivit”

Născut în 1870 într-o localitate din județul Brăila,  Stan Poetaș s-a remarcat în calitate de conducător al unor unități militare luptând eroic în bătălia de la Neajlov–Argeș supranumită și Bătălia Bucureștilor și Mărășești. Venit cu trupele sale să apere populația Basarabiei de bandele de bolșevici dezorganizați, unități teroriste, care treceau Nistrul înghețat în zona de frontieră cu Ucraina, a fost împușcat mortal pe teritorul satului  Călărașeuca, astăzi raionul Ocnița, iar cadavrul batjocorit,.

Istoricul Constantin Kirițescu a scris astfel despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov și la Mărășești, înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”.

Autor:  Ina Guțu

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău