După rușinea pățită la alegeri de către Dodon și socialiștii săi, dar și în contextul războiului din Ucraina, Kremlinul pare să fi înțeles că în R. Moldova, în acest moment, un partid pro-rus nu mai poate avea șanse de creștere electorală (Revista presei)
-
03 Septembrie 2022 11:34
Ziarul Național: Maia Sandu NU va tolera TRĂDĂTORII de țară. Mesajul TRANȘANT transmis deputaților AP a Găgăuziei și Irinei Vlah. Șefa statului a explicat de ce relațiile cu Rusia nu sunt bune: „Vrem să fim RESPECTAȚI, chiar dacă suntem un stat micuț”. Toți aleșii din R. Moldova, dar și persoanele cu funcții de demnitate publică trebuie să muncească în folosul și interesele R. Moldova. Cei care vor reprezenta interesele altui stat vor fi scoși în vileag de Serviciul de Informații și Securitate și vor trebui să răspundă în fața legii. Declarația a fost făcută la Comrat de către președinta Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu deputații Adunării Populare a Găgăuziei, la care a participat și bașcanul Irina Vlah. Ziarul Național reține și declarația șefei statului privind alegerile din regiune. „De voi depinde pe cine alegeți, cine este ales în UTA Găgăuzia. Voi ați fost aleși de oameni, iar pentru noi contează ca alegerile să fie libere și corecte. Noi vom depune eforturi ca alegerile să fie corecte, indiferent unde au loc în R. Moldova. Nu vom admite ca voturile să fie cumpărate sau vândute. Noi am văzut multe cazuri de acest fel în ultimii 31 de ani. Noi vom sprijini procesele democratice reale din R. Moldova. Eu nu m-am născut astăzi, am participat la numeroase campanii electorale și știu cum se întâmplau lucrurile în republica noastră”, a spus șefa statului.
Irina Vlah a ținut să iasă în evidență după vizita Maiei Sandu în Găgăuzia: A reluat tezele lui Dodon cu privire la „catastrofa” din R. Moldova și s-a plâns că a fost IGNORATĂ, deși a stat la aceeași masă cu șefa statului, mai scrie Ziarul National.
Irina Vlah s-a arătat deranjată de faptul că șefa statului ar fi refuzat să aibă o întrevedere separată cu ea. Jurnal.md reține comentariul președintelui Adunării Populare, Dmitri Constantinov, referitoare la nemulțumirile Irinei Vlah. „E treaba lor. Irina Vlah nu a felicitat-o pe șefa statului. Eu cred că asta a fost o mare greșeală. Când a fost aleasă în funcția de președinte, chiar și Putin a felicitat-o! Să ajungi la așa ceva, cred că e o mare greșeală. Și e greșeala conducătorului Găgăuziei. Ea nu e un oarecare Vlah. Ea trebuia să o felicite în calitatea sa de bașcan. Ce va fi mai departe - e treaba lor”, a menționat Dmitri Constantinov. „Am acceptat să mă întâlnesc cu doamna Vlah și separat, dacă e nevoie. Data viitoare, neapărat, la Chișinău sau aici. Nu este nicio problemă. Noi am întrebat-o pe doamna Vlah dacă va fi azi la Comrat. Atunci când noi am luat decizia în ce zi să venim, am întrebat-o mai întâi pe ea ca să ne asigurăm că e în oraș”, a spus președinta Maia Sandu, citată de Jurnal.
NewsMaker scrie că „în timp ce la Comrat se discuta despre cauzele protestelor, la Chișinău, chiar lângă administrația prezidențială, a avut loc un protest al simpatizanților partidului „Șor”, cei mai mulți dintre aceștia fiind persoane în etate. De-i frig, de-i arșiță, de plouă, de ninge – aceștia sunt gata „să-și apere” interesele, „să creadă” în Șor, care este de neînlocuit și care este condamnat în Moldova la 7,5 ani privațiune de libertate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, precum și cu placate tipice, să strige lozincile polit-tehnologilor. Reporterul NM a reușit să discute cu Reghina Apostolova, deputat al parlamentului, reprezentantă a partidului „Șor”, care a menționat că toți participanții la protest „se auto-organizează”, găsesc transport sau vin cu autobuzele de cursă. Și aceasta, în ciuda faptului că, potrivit CNA, partidul „Șor” a cheltuit, în prima jumătate a anului 2022, peste 3,5 milioane de lei pentru transportarea protestatarilor în PMAN. Protestatarii au adus lângă administrația prezidențială o paiață a lui Sandu și, după ce au stat acolo mai puțin de o oră, s-au îndreptat spre sediul Procuraturii Anticorupție, unde au organizat un nou protest. În mod tradițional, acolo și-a făcut apariția online Ilan Șor, care a acuzat autoritățile de „dictatură” și a cerut eliberarea Marinei Tauber. În timp ce în centrul Chișinăului aveau loc reprezentațiile, procurorii efectuau percheziții în dosarul despre finanțarea ilegală a partidului „Șor”, după aceasta fiind reținute trei persoane, mai notează NewsMaker.
Despre toamna politică de la Chișinău scrie în Ziarul de Iași comentatorul politic Radu Popescu, care constată că „după rușinea pățită la alegeri de către Dodon și socialiștii săi, dar și în contextul războiului din Ucraina, Kremlinul pare să fi înțeles că în Republica Moldova, în acest moment, un partid pro-rus nu mai poate avea șanse de creștere electorală. Așa că rușii, în buna tradiție de a distruge acolo unde nu pot construi, aparent pregătesc pentru Republica Moldova un nou proiect politic „proeuropean” pe care să-l poată gestiona cu ușurință și care, în același timp, să saboteze din interior ideea de apropiere de Uniunea Europeană. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este găsirea unui lider vizibil care să ducă de căpăstru acest cal troian… Un om care să aibă dialog și cu Moscova, și cu Buzăul (locul său predilect de pelerinaje, mese festive și dansuri populare), un om care să se ofere să negocieze prețul la gaz cu Rusia, dar și care să le intre pe sub piele românilor naivi și să le ia banii pentru amenajări de parcuri înainte de alegerile locale din Chișinău? Cine ar putea fi mai potrivit decât Ion Ceban, actualul primar socialist al Chișinăului? E drept că actualul primar socialist al Chișinăului, viitor lider „proeuropean”, acum câțiva ani - în calitatea sa de deputat socialist - semna pentru susținerea unui proiect de Lege privind denunțarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, această asociere - după părerea sa sinceră - „ducând țara spre catastrofă”, însă cine mai ține minte exact toate aceste detalii… Adăugați în tot acest context și recentele declarații ale lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cum că „Rusia va face totul pentru ca interesele populației rusofone din Republica Moldova să nu fie afectate în nici un fel” ori că „Moldova trebuie să înțeleagă că dezvoltarea de amenințări la adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei, ca și în Osetia de Sud, când pacificatorii noștri au fost atacați de Saakașvili” și veți avea o imagine meteorologică mai clară asupra toamnei care urmează să înceapă”.