După retragerea din Afganistan, armata americană vrea să repoziționeze trupe în regiune

  • 21 Aprilie 2021 13:43
După retragerea din Afganistan, armata americană vrea să repoziționeze trupe în regiune

Armata americană va deschide negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a repoziționa forțe în regiune după retragerea din această țară, pentru a împiedica o resurgență a Al-Qaida, a afirmat comandantul forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ne pregătim acum să ne continuăm operațiunile antiteroriste în regiune, pentru a ne asigura că organizațiile extremiste violente care luptă pentru supraviețuire în zone îndepărtate afgane rămân în permanență sub presiune și sub supraveghere”, a declarat marți generalul McKenzie, șeful Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM), în cursul unei audieri în Congres pe tema retragerii americane din Afganistan.

Obiectivul este de a putea continua operațiunile de supraveghere și recunoaștere de deasupra teritoriului afgan după retragerea forțelor coaliției internaționale, intrate în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida, susținută atunci de talibani.

Deși talibanii au promis să împiedice orice atac pe teritoriul american după o plecare a forțelor străine, armata americană se teme că retragerea coaliției va permite resurgența unor grupări jihadiste precum Al-Qaida sau Stat Islamic (SI), cu riscul unei prăbușiri a guvernului afgan.

„Vom trece în revistă toate țările din regiune, diplomații noștri vor intra în contact cu ele și vom discuta despre locurile unde ne-am putea poziționa aceste resurse”, a declarat generalul McKenzie în fața Comisiei pentru forțele armate a Camerei Reprezentanților.

„În acest moment, nu avem în vigoare niciun acord de acest tip”, a menționat el.

Directorul CIA: Agenția își va menține capacități în Afganistan. Unele vor rămâne, altele vor fi create

Generalul McKenzie a evitat să precizeze amploarea acestei redesfășurări de forțe sau țările avute în vedere, dar a indicat că intenționează să-i propună opțiuni șefului Pentagonului, Lloyd Austin, „până la sfârșitul acestei luni”.

Generalul a evocat posibilitatea unor lovituri aeriene ce ar putea fi întreprinse din țări vecine.

Acest gen de operațiuni „necesită un important sprijin din partea serviciilor de informații”, a arătat el, menționând că Statele Unite vor pierde acest sprijin odată cu retragerea, ce urmează să înceapă la data de 1 mai și să se încheia la 11 septembrie.

După ce „vom părăsi Afganistanul și nu vom mai avea acest ecosistem pe care îl avem acum (...) nu va fi imposibil, dar va fi dificil”, a subliniat el.

Directorul CIA, William Burns, a recunoscut săptămâna trecută că, „atunci când militarii se vor retrage, capacitatea guvernului de a culege informații și de a contracara amenințările va scădea”. El a promis însă că agenția își va menține „capacități” în Afganistan. „Unele vor rămâne, altele vor fi create”, a explicat Burns.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău