După mai multe tentative eșuate, CSP-ul s-a întrunit în ședință. Una dintre priorități - consolidarea integrității și independenței procurorilor

  • 20 Februarie 2023 12:38
După mai multe tentative eșuate, CSP-ul s-a întrunit în ședință. Una dintre priorități - consolidarea integrității și independenței procurorilor

După mai multe tentative eșuate, Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință și a examinat mai multe subiecte, inclusiv proiectul priorităților în activitatea procuraturii în 2023. Potrivit documentului avizat, în acest an procuratura va avea șase priorități, prima dintre care este consolidarea integrității și independenței procurorilor, transmite Radio Chișinău.

În cadrul ședinței, membrii CSP au examinat șapte chestiuni de pe ordinea de zi, inclusiv avizarea proiectului priorităților privind activitatea Procuraturii pentru anul 2023.

Procurorul general interimar Ion Munteanu a menționat în ședință că cele șase priorități ale procuraturii din acest an sunt clare și realiste.

„Am identificat șase priorități. Prima fiind consolidarea integrității și independenței procurorilor. A doua prioritate – dezvoltarea capacităților funcționale ale procuraturii, optimizarea și digitalizarea proceselor, inclusiv cu fortificarea securității informaționale. A treia prioritate este asigurarea respectării drepturilor omului și intereselor societății în procesul penal. A patra prioritate este combaterea corupției criminalității organizate și recuperarea bunurilor infracționale. A cincea prioritate este intensificarea cooperării internaționale cu precădere în asistența juridică în materii penală și realizarea angajamentelor instituționale privind procesul de integrare europeană. Și a șasea prioritate este sporirea transparenței și promovarea imaginei procuraturii”, a declarat Ion Munteanu.

Ion Munteanu s-a referit și la necesitatea modificării unor prevederi ale Codului de procedură penală care duc la birocratizarea anumitor procese, astfel încât să existe un termen rezonabil în examinarea cauzelor penale.

În cadrul ședinței, membrii CSM au examinat și alte chestiuni, printre care stabilirea numărului de locuri pentru concursul de admitere la Institutul Național al Justiției în 2024, aprobarea cumulului funcției de procuror cu activitatea didactică, desemnarea reprezentanților din cadrul CSP în componența grupul de lucru pe platforma Ministerului Justiției, pentru definitivarea proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Amintim că în mai multe ședințe consecutiv, CSP nu s-au putut întruni în ședință, din lipsă de cvorum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău