După Filat și Shor, urmează Leancă și alții (Revista presei)
-
28 Iunie 2016 09:29
Revista presei din 28 iunie 2016
Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, titrează Adevărul. Fostul premier al Republicii Moldova susține că este o decizie ilegală.
După ce lui Filat i s-a pronunțat condamnarea, apar noi detalii noi în schemele prin care s-a furat miliardul. Evenimentul Zilei îl citează pe fostul șef adjunct al Departamentului spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, care a declarat, la TV7, că, de fapt, coordonatorul furtului miliardului nu este nici fostul prim-ministru Vlad Filat, nici actualul primar de Orhei, Ilan Shor, dar nici prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Gofman nu a dat nume, cine să fie acest personaj enigmatic, dar a confirmat faptul că acest „coordonator” este din anturajul lui Plahotniuc. Potrivit acestuia, printre beneficiarii schemei s-au numărat Vlad Filat, Ilan Shor și Veaceslav Platon. Cât despre Vlad Plahotniuc, Gofman spune că acesta a beneficiat din umbră.
După Filat și Shor, urmează Leancă și alții, titrează Mold-street, făcând referire la declarațiile lui Gofman. Fostul șef-adjunct de la CNA susține că autoritățile au știut de fraudele de la cele trei bănci încă în 2013, când a fost creat un grup secret de investigații a acestui caz, care a furnizat informația fostului președinte al Parlamentului, prim-ministrului și structurilor de stat.
Shor e un adevărat haiduc, așa cum a fost Kotovski. Ia bani de la bănci și le face orheienilor distracție, mai comentează EVZ.
Ziarul Național se întreabă unde se află acum Ilan Șor. Ziarul scrie că nimeni nu a văzut cum a fost reținut Ilan Șor de către angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), iar zvonurile potrivit cărora primarul de Orhei, care este principalul învinuit și în devalizarea Băncii de Economii, ar fi în libertate se fac tot mai auzite. Procurorul Adriana Bețișor susține că ceea ce se vorbește în societate sunt doar „simple zvonuri”.
Autoritățile de la Florești nu recunosc deportările sovietice, titrează Timpul. Ziarul publică scrisoarea unei deportate, care a mers pe 13 iunie la monumentul deportaților de la gara Florești și a rămas ”foarte amărâtă și cu inima frântă, când lângă monument n-a văzut pe nimeni, iar în jurul lui erau aruncate hârtii și gunoaie... Autoritățile raionului și ale municipiului Florești de azi nici nu recunosc acest eveniment tragic... Nu s-a comemorat această dată nici în Guvern, nici în Parlament măcar cu un minut de reculegere, de parcă n-au existat acele evenimente tragice. Nici Mitropolia Moldovei nu-i pomenește niciodată la slujbe pe preoții persecutați și omorâți, cu atât mai puțin pe ceilalți deportați care au murit fără vină în GULAG... Nici Biserica, nici conducerea RM nu îndrăznește să scoată un cuvânt către Moscova, să-și apere poporul care a suferit din cauza regimului totalitar rus”...