După ecologiști, și Platforma DA trage un semn de alarmă: Irigarea cu ape subterane este un pericol pentru solurile arabile, dar și pentru sănătatea generațiilor viitoare

  • 25 Iulie 2020 14:40
După ecologiști, și Platforma DA trage un semn de alarmă: Irigarea cu ape subterane este un pericol pentru solurile arabile, dar și pentru sănătatea generațiilor viitoare

După ecologiști, și Platforma DA trage un semn de alarmă: Irigarea cu ape subterane este un pericol pentru solurile arabile, dar și pentru sănătatea generațiilor viitoare

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, își exprimă îngrijorarrea că președintele Igor Dodon, pe care îl numește „oleacă ecologist”, a cerut Ministrului Agriculturii să permită irigarea cu ape din subteran a livezilor, iar ministrul s-a conformat. Potrivit lui, „așa se întâmplă atunci când ecologia și agricultura nimeresc sub același acoperiș, iar acoperișul curge”.

 „După ce Dodon a promis că va permite irigarea cu ape din subteran, mai mulți ecologiști au venit cu reacții. ONG-urile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și organizațiile societății civile din domeniul protecției mediului au făcut o declarație de protest. Există la acest subiect următoarele probleme:

  1. Nu există astăzi suficiente date privind sondele care s-au forat zeci de ani în urmă. Deși au început în 1999 anumite lucrări de inventariere a sondelor de apă subterană în fiecare raion până în 2019 au fost inventariate doar sondele din 14 raioane. Chiar și în aceste 14 raioane au fost constatate 338 sonde ilegale, care urmează a fi închise. Însă, potrivit funcționarilor de la Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, în cadrul legal existent nu este indicată instituția care ar trebui să lichideze sondele ilegale, astfel, mita, corupția și impunitatea contribuie la conservarea sondelor ilegale, în detrimentul ecologiei. Din aceleași motive, inventarierea este sabotată și anemică.
  2. Politica de protejare a apelor subterane este lipsită de consistență în RM. Există multe sonde de apă subterană care activează ilegal, fără autorizație de funcționare și în condițiile unor legi contradictorii. Astfel, condiția de a avea autorizație de mediu pentru folosința specială a apei pentru proiectele de forare a sondelor arteziene cu volumul de extragere ce depășește 1000 m3/24 ore stabilită de art.32 și art.34 al HG nr.931/2013 constituie una din principalele cauze pentru exploatarea ilicită a apelor subterane. Proiectele de forare a sondelor, care prevăd un volum mai mic de extragere a apei nu cad sub incidența articolului din această hotărâre. Situația este agravată și prin faptul că această prevedere este în contradicție cu pct.3 al art.45 din legea apelor care stipulează că folosința apei subterane se efectuează numai în baza autorizației de mediu pentru folosința specială a apei. Conform rezultatelor inventarierii din anul 2017, doar în r. Rezina au fost identificate 42 sonde în stare funcțională fără autorizație de folosință specială a apei. O astfel de situație este întâlnită, practic, în fiecare raion, i.e. în municipiul Chișinău. Multe companii forează, fiindcă a fost anulată procedura de licențiere a acestei activități.
  3. În urma activității acestor sonde ilicite apar mai multe probleme. a) Nu se raportează apa folosită și, respectiv, nu sunt plătite taxe de stat pentru folosirea apelor subterane. Astfel, autoritățile nu pot calcula rezervele și nu pot planifica o utilizare durabilă a apelor subterane. b) Are loc poluarea apelor subterane, fiindcă nu sunt respectate condițiile legale de activitate prevăzute de mai multe hotărâri de Guvern printre care evidențiem HG nr.949/2013 privind zonele de protecție sanitară a prizelor de apă. După utilizare, sondele forate nu se tamponează și se poluează apele subterane. c) Apele subterane sunt folosite pentru agricultură. Însă din cauza salinității ridicate a apelor subterane, acestea nu pot fi folosite în agricultură, deoarece afectează calitatea solului. În ultimii ani specialiștii în domeniul geodezic au semnalat constat riscul major legat de faptul că se promovează insistent modificări ale legii apelor care ar permite utilizarea apelor subterane în scopuri de irigație.
  4. Nu s-ar fi ajuns la această situație dacă Ministerul Ecologiei nu ar fi fost comasat cu Ministerul Agriculturii și al dezvoltării regionale, altfel spus înperechind șarpele cu ariciul. Ilegalitățile s-au intensificat și în urma politizării autorităților centrale, care preferă să supraviețuiască politic mai degrabă decât să-și onoreze obligațiile, astfel încât apele subterane, carierele, pădurile, ariile protejate au devenit mai degrabă arene pentru tranzacții obscure decât domenii protejate de lege. În sfârșit, actualul minister tricefal (MADRM) dă preferințe clare agriculturii, dominând ca staff, putere de negociere, resurse alocate restul domeniilor alocate, excluzând intenționat alertele ecologiștilor ori de câte ori conjunctura i-o cere. Astăzi, un președinte populist cum este Igor Dodon face lobby clar în interesul unor grupuri obscure, invocând volumul redus de ape accesibile pentru irigare, făcând lobby pt modificarea legii apelor (N.272/2011), seceta, ciclurile lunare, zodiacul, etc, ca prin aceste acțiuni să politizeze în mod fraudulos un subiect care ar trebui să fie decis de specialiștii în ecologie. Cu atât mai mult cu cât apele subterane țin de securitatea ecologică a întregii populații.

Oleacă ecologist, președintele nu greșește numai atunci când nu dechide gura. Noi spunem simplu - de șapte ori măsoară și o singură dată taie, însă nu în detrimentul interesului public”, a subliniat deputatul Igor Munteanu.

Câteva zeci de ONG-uri au emis o declarație de protest, cerând moratoriu pe subiectul irigării cu apă din subteran până la evaluarea rezervelor și îndeplinirii altor măsuri legate de utilizarea rezervelor strategice subterane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău