După declarațiile belicoase din presa rusă, Alexandr Kalinin a fost citat la Procuratură

  • 04 Decembrie 2023 13:21
După declarațiile belicoase din presa rusă, Alexandr Kalinin a fost citat la Procuratură

Politicianul pro-rus, Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, a fost citat pentru audieri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după ce a anunțat formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în R. Moldova, pe viitor.

„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a autosesizat urmare a anunțului lui Alexandr Kalinin despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în R. Moldova, pe viitor”, se arată în comunicatul instituției.

Anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” în data de 1 decembrie 2023. Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal”, se mai menționează în comunicatul citat.

„În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, se mai spune în comunicatul citat.

Președinta, Maia Sandu, i-a retras recent cetățenia Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.

Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.

Alexandr Kalinin, este investigat penal, alături de alte persoane, într-un dosar privind propaganda războiului, scrie Europa Liberă.

De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

În unul dintre video-uri, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău