După declararea stării de urgență, Veneția este din nou amenințată de un episod de inundații

  • 15 Noiembrie 2019 12:56
După declararea stării de urgență, Veneția este din nou amenințată de un episod de inundații

Veneția se confruntă vineri cu amenințarea unui nou episod de inundații, în jurul prânzului nivelul apei putând depăși cu 160 de centimetri valoarea normală, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția DPA.

„Încă o zi cu situație de urgență”, a scris primarul Luigi Brugnaro pe Twitter.

Mareea înaltă este prognozată la ora locală 11:20 (10:20 GMT).

Școlile au fost închise, la fel și Palatul Dogilor, în timp ce Piața San Marco a fost inundată, notează DPA.

Apele s-au menținut sub valoarea de 187 centimetri deasupra nivelului normal înregistrată la primele ore ale zilei de miercuri, cel mai ridicat nivel consemnat în ultimii peste 50 de ani. În urma acestui episod de inundații, apele au acoperit peste 90% din suprafața orașului.

Cabinetul Italian a declarat joi stare de urgență în Veneția după ce nivelul ridicat al apelor a afectat magazine, biserici, monumente și alte zone de interes istoric și turistic.

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunțat de asemenea în Consiliul de miniștri de joi că au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă și pentru a sprijini activitățile comerciale.

Conte a anunțat de asemenea că pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezența autorităților locale, pentru "a discuta problemele structurale din Veneția" care sunt provocate, nu doar de fenomenul "aqua alta" (maree înaltă), ci și de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră.

Giuseppe Conte a confirmat că în scurt timp va comunica numele comisarului pentru finalizarea proiectului "Moise", uriașa structură de inginerie care trebuie să protejeze orașul de fenomenul ''aqua alta'', dar a cărei realizare a fost amânată, fiind vizată de polemici și de fapte de corupție.

Valoarea pagubelor în urma inundațiilor severe care afectează Veneția s-ar putea ridica la sute de milioane de euro, a afirmat miercuri primarul Luigi Brugnaro, în timp ce un înalt cleric a declarat că Basilica San Marco, unul dintre reperele arhitectonice ale orașului, riscă daune "ireparabile".

Veneția este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Orașul construit pe piloni și pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău