După ce a anunțat prezența soldaților săi în Fâșia Gaza, armata israeliană a dat înapoi, invocând o "problemă de comunicare internă"

  • 14 Mai 2021 08:31
După ce a anunțat prezența soldaților săi în Fâșia Gaza, armata israeliană a dat înapoi, invocând o

După ce a anunțat prezența soldaților săi în Fâșia Gaza, armata israeliană a dat înapoi vineri, invocând o "problemă de comunicare internă", într-un moment în care bilanțul loviturilor sale în acest teritoriu palestinian în cursul săptămânii a depășit pragul de 100 de morți, comentează AFP, citat de Agerpres.

"Aviația israeliană și trupele terestre efectuează un atac în Gaza", a scris inițial armata într-un scurt mesaj. Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldații au pătruns în "Fâșia Gaza controlată de islamiștii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata și nici întinderea operațiunii.

Apoi, două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o "clarificare" pentru a spune "în prezent nu există trupe în Fâșia Gaza".

Întrebat din nou, purtătorul de cuvânt al armatei a explicat acest imbroglio aparent printr-o "problemă de comunicare internă" și că trupele bombardează Gaza, dar din afara teritoriului.

La scurt timp după miezul nopții, grupuri armate palestiniene din Fâșia Gaza au lansat un nou baraj de rachete spre sudul Israelului, limitrof enclavei palestiniene.

Armata a deplasat tancuri și autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezerviști.

Ultima operațiune militară israeliană în Fâșia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuși unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

Războiul dintre Israel și Hamas a durat atunci 50 de zile și a făcut cel puțin 2.251 de morți de partea palestiniană, majoritatea civili, și 74 de partea israeliană, aproape toți soldați.

În timpul nopții, aviația israeliană și-a continuat bombardamentele asupra siturilor Hamas, în timp ce sute de locuitori palestinieni au fost nevoiți să-și părăsească casele în grabă pentru a fugi de lovituri, potrivit martorilor și corespondenților AFP aflați la fața locului.

De la începutul acestui nou ciclu de violențe, luni, 103 palestinieni, printre care 27 de copii, au fost uciși în Fâșia Gaza și 580 răniți, potrivit unui ultim bilanț al ministerului local al sănătății.

În Israel, șapte persoane, printre care un copil de șase ani și un soldat, au fost uciși, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău