Dumnică, 20 mai, vor avea loc alegeri locale noi la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități din R. Moldova

  • 18 Mai 2018 12:10
Dumnică, 20 mai, vor avea loc alegeri locale noi la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități din R. Moldova

Dumnică, 20 mai, vor avea loc alegeri locale noi la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități din R. Moldova. În acest scop au fost tipărite 750 de mii de buletine de vot. Cele mai multe buletine, dar și cea mai lungă listă de candidați sunt la Chișinău.

Aproape 632 de mii de cetățeni cu drept de vot, care locuiesc sau au viză de reședință în Municipiul Chișinău, sunt așteptați la urne duminică, 20 mai, pentru a alege primarul din cei 11 candidați înscriși în cursă. 

Potrivit prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova, pentru validarea alegerilor, este necesară o prezență minimă de 25% din alegători. 

Buletinul de vot pentru municipiul Chișinău, cu cel mai mare număr de candidați are o lungime de 34 de centimetri fiind tipărite 634.547 de buletine, dintre care 408.080 în limba română. 

Viitorul primar al Chișinăului va fi ales pentru un an, până la următoarele alegeri locale ordinare, după ce, la mijlocul lunii februarie, fostul primar Dorin Chirtoacă și-a dat demisia acuzând abuzuri și presiuni din partea puterii. 

Duminică vor avea loc alegeri noi și la Bălți, unde liderul formații „Partidul Nostru”  Renato Usatâi, de asemenea, și-a prezentat demisia, aflându-se la Moscova din 2016. 

Pe 20 mai vor mai fi organizate alegeri în alte cinci localități din R. Moldova: comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pârlița, raionul Ungheni. 

Alegerile vor fi monitorizate de peste 50 de observatori internaționali din partea a 17 instituții, inclusiv ambasade acreditate la Chișinău sau structuri europene, cum ar fi Congresul Puterilor Regionale și Locale a Consiliului Europei.  

Comisia Electorală Centrală a acreditat, de asemenea, 687 de observatori naționali din partea a cinci asociații obștești din R. Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău