Dumitru Diacov despre moțiunea de cenzură: Ne vom strădui să votăm solidar

  • 12 Noiembrie 2019 08:14
Dumitru Diacov despre moțiunea de cenzură: Ne vom strădui să votăm solidar

Președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament, Dumitru Diacov, nu a dezvăluit deocamdată care va fi votul PDM în legislativ - pentru sau împotriva căderii Guvernului condus de Maia Sandu, dar a declarat că ar fi de dorit ca democrații să voteze solidar, fără a exista divizări în cadrul fracțiunii. Declarația a fost făcută de politician după ce în spațiul public au apărut mai multe zvonuri că o parte dintre deputații democrați ar putea susține moțiunea de cenzură înaintată de Partidul Socialiștilor. Diacov nu este sigur în proporție de 100% că nu vor exista voturi separate, dar spune că își dorește unitate în fracțiune, transmite IPN.

Dumitru Diacov spune că ar fi bine ca fracțiunea PDM să voteze unit fie pentru demiterea Guvernului, fie împotrivă. „Acest lucru este important pentru Partidul Democrat, acest lucru este important pentru toți. Ne vom strădui să votăm solidari, fără a admite niciun fel de destrămări și formarea unor grupuri în interiorul fracțiunii. Îi vom asculta pe unii, pe alții, vom asculta ce vor spune cei invitați, vom asculta dezbaterile și vom lua o decizie finală”, a declarat politicianul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Președintele fracțiunii democraților în Parlament spune că în ajun a avut loc o discuție amplă în partid la care au asistat președinții organizațiilor teritoriale ale PDM și deputații din legislativ în cadrul căreia și-a expus fiecare opinia. Potrivit lui, discuțiile au fost aprinse și părerile au fost împărțite. „Și cei care au optat pentru, și cei care au optat împotriva demiterii Guvernului au avut posibilitatea să se exprime cu toate argumentele”, a adăugat politicianul.

Dumitru Diacov a mai menționat că din momentul în care a fost înaintată moțiunea de cenzură, democrații au discutat atât cu deputați din blocul ACUM, cât și cu deputați socialiști, într-o formă sau alta. Potrivit lui, deputații ACUM le-au cerut, în mod voalat, democraților să nu-și dea votul pentru demiterea Guvernului. Totodată, politicianul spune că nu a primit niciun semnal de la însăși Maia Sandu sau de la celălalt lider al blocului, Andrei Năstase. „Desigur, noi am așteptat vreun gest, vreo discuție din partea participanților la această situație dramatică”, a afirmat Diacov, adăugând că-și dorește ca Maia Sandu să lucreze în continuare.

Dumitru Diacov spune că nu neagă că actualmente cineva „lucrează” pentru ca o parte din democrați să voteze pentru demiterea Guvernului. „Eu nu pot nega acest lucru. Aceasta este o tradiție veche în politica moldovenească: să se lucreze, să se dezbine”, a comentat Dumitru Diacov zvonurile că ar unii deputați din Partidul Democrat ar putea să voteze împreună cu socialiștii pentru moțiunea de cenzură.

De asemenea, liderul fracțiunii democraților spune că PDM nu intenționează să creeze o coaliție cu nimeni din actualul Parlament, însă nu exclude că ar putea purta discuții despre susținerea unui Guvern minoritar, în cazul în care executivul condus de Maia Sandu va cădea.

Astăzi, 12 noiembrie, în Parlamentul Republicii Moldova se va discuta despre moțiunea de cenzură înaintată de socialiști față de Guvernul Maiei Sandu după ce prim-ministra a înaintat un proiect de asumare de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Acest lucru i-ar permite șefei executivului să preselecteze candidații pentru funcția de procuror general.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău