Dumitru Alaiba: Avem o situație precară în economie, dar partea bună este că știm ce trebuie de făcut
-
12 Decembrie 13:37
R.Moldova a înregistrat în 2024 o creștere economică de 2%, prea mică, însă, pentru a asigura un ritm de dezvoltare acceptabil. Potrivit Raportului de Stare a Țării pentru anul 2024, prezentat astăzi de Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, redresarea lentă a economiei a rezultat într-o rată a sărăciei absolute care afectează în continuare o treime din populație, transmite Radio Chișinău.
Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a declarat că ritmul lent al recuperării economice, prognozate pentru anul 2023 și realizat parțial în anul curent, a influențat rezultatele votului la referendum și riscă să compromită vectorul european la alegerile parlamentare.
Prin urmare, autoritățile trebuie să se reorienteze spre un nou model de creștere economică bazat pe depolitizarea mecanismelor de finanțare a economiei, o calitate mai bună a guvernării, programe de subvenționare a fermierilor, întreprenorilor mici și mijlocii, creșterea PIB-ului și soluționarea problemei interimatului în instituțiile și întreprinderile de stat, a subliniat Adrian Lupușor.
„Deseori, deciziile de finanțare, atât a întreprinderilor, cât și a autorităților publice locale, a unor proiecte de infrastructură, sunt luate cu interferențe politice, cu semne clare de clientelism politic. Avem și exemple unde organizațiile au creat mecanisme prin care deciziile de finanțare sunt luate de factori apolitici și aceste practici trebuie extrapolate”, a spus Adrian Lupușor.
La rândul său, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitrul Alaiba, a declarat că, dacă ritmul creștereii PIB-ului rămâne neschimbat, în 10 ani vom rămâne cea mai săracă țară din Europa.
Pentru a evita acest lucru, Guvernul va prioritiza accelerarea dezvoltării pieței de capital și conectarea la piețele europene, a spus Dumitru Alaiba.
„Într-adevăr, noi avem o situație precară în economie, dar partea bună este că știm ce trebuie de făcut că întreg Guvernul este pătruns de acest sentiment de maximă urgență ca să rezolvăm problemele structurale ale economiei, din cauza cărora noi nu putem, la moment, să ne așteptăm la o creștere naturală mai rapidă. Noi avem nevoie să suținem un ritm accelerat de creștere de 8-10% în perioada următorului an”, a punctat Dumitru Alaiba.
Potrivit Raportului de Stare a Țării pentru 2024, prezentat astăzi de „Expert Grup”, redresarea lentă a economiei a rezultat într-o rată a sărăciei absolute care afectează în continuare o treime din populația R.Moldova.