Analiști | Coordonarea politicilor SUA și UE cu referire la R.Moldova vizează o nouă politică a României

  • 03 Februarie 2020 15:07
Analiști | Coordonarea politicilor SUA și UE cu referire la R.Moldova vizează o nouă politică a României

Demersurile României privind necesitatea coordonării politicilor Statelor Unite și Uniunii Europene în privința Republicii Moldova denotă o schimbare de optică în relația dintre Chișinău și București. De această părere sunt unii analiști politici care mai cred că ar putea fi vorba și de urmările schimbărilor politice din Republica Moldova din iunie anul trecut, atunci când, se pare, Bruxelles-ul și Washingtonul nu au ținut cont de opinia României, astfel că la guvernare au ajuns socialiștii proruși.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat săptămâna trecută  cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova. Oficialii au convenit să-și coordoneze acțiunile în privința Chișinăului, potrivit unui comunicat al diplomației de la București. De asemenea, România a enunțat necesitatea de coordonare a acțiunilor și cu Uniunea Europeană, în relația cu R. Moldova.

Coordonarea București-Washington privind Republica Moldova funcționează de mai mult timp, iar discuțiile purtate de ministrul român de externe cu ambasadorul american sunt urmare a vizitei președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic de la București, Iulian Chifu. Potrivit expertului, Statele Unite se vor plia pe interesele Românieiîn Republica Moldova. În ceea ce privește mesajul transmis de Bogdan Aurescu în privința necesității coordonării în cadrul UE, Iulian Chifu consideră că acesta vizează noile tipuri de politici ale Bucureștiului în raport cu Republica Moldova – reparația grădinițelor, a școlilor, proiecte de interconectare energetică, privatizări -  care nu sunt susținute la Chișinău.

” În niciunul dintre aceste puncte nu intervine susținerea de vreun fel a Guvernului sau bugetului Republicii Moldova prin alocări de către UE sau celelalte state membre, având în vedere opțiunea acestui Guvern care nu este clar marcată pe direcția integrării europene a Republicii Moldova. Ba mai mult, există multiple mesaje și multiple porniri în a pune sub semnul întrebării elementele de identitate, lucrurile care țin de  liniile roșii ale României – limba română, Istoria României”, a spus Iulian Chifu.

Este normal ca Washingtonul, Bruxellesul și Bucureștiul să-și coordoneze acțiunile în privința Republicii Moldova, consideră analistul politic Nicolae Negru. În același timp, el nu exclude că prin aceste mesaje Bucureștiul a vrut să le transmită partenerilor occidentali să țină cont de părerea sa atunci când se iau decizii privind Republica Moldova, ca situația din iunie 2019 când a fost admisă accederea Partidului Socialiștilor la guvernare.

Probabil, acum Bucureștiul vrea să le atragă atenția că atunci a avut dreptate, a posedat mai multă expertiză în privința Republicii Moldova și nu ar fi trebuit ignorat. De aceea, Bogdan Aurescu subliniază acest aspect al relațiilor, adică să nu se facă abstracție de ceea ce știe, cunoaște România”, a precizat Bogdan Aurescu.

Amintim că după demiterea Guvernului condus de Maia Sandu, Bucureștiul a transmis mai multe semnale în care arăta că nu are încredere în socialiștii de la Chișinău și a anunțat că-și va concentra sprijinul pe proiecte necesare oamenilor. Premierul Ion Chicu a declarat în urma unei întrevederi cu omologul său de la București, Ludovic Orban, că nu există probleme în relația dintre cele două state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău