Dronele rusești căzute la Căușeni și Râșcani sunt semnale clare de intimidare, transmise de Moscova, mai ales urmare a referendumului (Revista presei)

  • 11 Noiembrie 10:30
Dronele rusești căzute la Căușeni și Râșcani sunt semnale clare de intimidare, transmise de Moscova, mai ales urmare a referendumului (Revista presei)

Presa de la Chișinău anunță că două drone rusești au fost depistate, duminică, 10 noiembrtie, pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea au fost depistate în locațități din raioanele Căușeni și Rîșcani. Ambele drone au făcut parte, potrivit Poliției, din valul de atac declanșat nopatea trecută de forțele ruse asupra regiunii Odesa. Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că nu există riscuri sau pericole pentru siguranța cetățenilor din regiune, la fața locului fiind demarate cercetări, scrie Anticorupție.

O dronă a fost depistată pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi din raionul Râșcani. Zona a fost izolată, iar specialiștii secției tehnico-explozivă urmează să o investigheze.

O altă dronă, a fost descoperită  în localitatea Fîrlădeni din Căușeni. Aparatul de zbor a fost ridicat și examinat de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP. 

Fostul deputat Iurie Reniță într-o postare pe facebook scrie că dronele rusești căzute la Căușeni și Râșcani sunt semnale clare de intimidare, transmise nouă de Moscova, mai ales urmare a referendumului și alegerilor prezidențiale. Dacă dronele anterioare au căzut aproape de frontieră cu Ucraina (atacată în mod barbar de Federația Rusă), de această dată geografia lor s-a extins considerabil. Iurie Reniță consideră că noul ambasador  al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov ar trebui trimis înapoi, la Moscova,  eventual chiar cu cele două drone rusești, căzute pe teritoriul nostru.

News Maker anunță că Președinta Maia Sandu a convocat, în această dimineață, Consiliul Suprem de Securitate. Potrivit instituției prezidențiale, Consiliul va discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”. Urmare a ședinței, Maia Sandu va susține un briefing de presă. 

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu vorbește în ZDG  despre acțiunile poliției și procuraturii pentru destructurarea rețelei coordonate de Ilan Șor și Blocul Victorie, care a acționat în vederea influențării rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului, prin coruperea masivă a alegătorilor.

Șeful poliției a declarat că schema de finanțare prin banca rusească Promsvyazbank, supusă sancțiunilor internaționale, a luat amploare în luna aprilie 2024, când au început a fi create mii de conturi în R. Moldova. În prezent sunt deschise 59 de cauze penale pe finanțare ilegală, în care sunt vizate sute de persoane. Șeful IGP explică dacă în aceste cauze este vizat Ilan Șor, precum și deputați ai fostului Partid Șor, și dacă în prezent mai ajung bani în R. Moldova pentru finanțarea rețelei coordonate de la Moscova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sat
-0
Sun
2
Mon
3
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău