Drepturile LGBT+ | Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva Ungariei și a Poloniei

  • 15 Iulie 2021 17:01
Drepturile LGBT+ | Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva Ungariei și a Poloniei

Comisia Europeană a anunțat joi că a declanșat proceduri de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu legea ungară care interzice 'promovarea' în rândul minorilor a homosexualității, și contra Poloniei, pentru 'zonele fără ideologie LGBT' decretate de anumite comunități locale, transmite AFP.

Executivul UE, care denunță caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri față de persoanele LGBT+, a explicat că a trimis celor două state câte o scrisoare oficială de punere în întârziere. Este vorba despre prima etapă a unei proceduri ce poate duce la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), iar apoi la sancțiuni financiare.

Budapesta și Varșovia au la dispoziție două luni pentru a răspunde.

'Egalitatea și respectarea demnității și a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate de Articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziția sa pentru a apăra aceste valori', subliniază executivul UE într-un comunicat.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice 'reprezentarea sau promovarea' în rândul minorilor a homosexualității sau a schimbării de sex. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o 'rușine' această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile și cererile executivului european.

În Polonia, o sută de comunități locale au adoptat din 2019 o rezoluție 'anti-ideologia LGBT' sau o 'cartă a drepturilor familiilor'. Comunitățile respective reprezintă o treime din teritoriul Poloniei și sunt situate în principal în estul și sud-estul țării, zone cu puternică tradiție catolică.

Aceste decizii au condus deja Comisia Europeană în iulie 2020 să priveze de subvenții în cadrul unui program de înfrățire unele dintre aceste municipalități.

În primul său discurs în Parlamentul European cu privire la starea Uniunii, susținut în septembrie 2020, Ursula von der Leyen a criticat aceste 'zone fără umanitate' care 'nu își au locul' în UE.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău