Dragoș Tudorache: Odată cu alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova, se prefigurează o resetare a dialogului politic dintre Chișinău și Bruxelles

  • 19 Noiembrie 2020 12:47
Dragoș Tudorache: Odată cu alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova, se prefigurează o resetare a dialogului politic dintre Chișinău și Bruxelles

Odată cu alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova, se prefigurează o resetare a dialogului politic dintre Chișinău și Bruxelles. Anunțul a fost făcut de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, în cadrul unei conferință de presă cu jurnaliștii de la Chișinău. În același timp europarlamentarul a menționat că pe scena politică moldovenească urmează o serie de situații și confruntări dificile.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, euro-deputatul român Dragoș Tudorache estimează în viitorul apropiat o intensificare a dialogului bilateral dintre Chișinău și Bruxelles.

Atașamentul noului președinte Maia Sandu la agenda europeană, la parteneriatul cu instituțiile comunitare este evident și de netăgăduit. Și nu a fost niciodată caracterizat de acel dublu limbaj pe care din păcate l-am văzut cel puțin în anul trecut la fostul președinte Igor Dodon. Deci da, mă aștept ca acest dialog să se intensifice și suntem dispuși să începem acest dialog”, a scris Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul atrage atenția asupra importanței în această relație a Guvernului și a Parlamentului de la Chișinău, care trebuie să țină cont de votul cetățenilor la alegerile prezidențiale.

„Aceste săptămâni care urmează sunt foarte importante. Într-o republică parlamentară, e clar că președintele nu are pârghiile directe de a îndeplini agenda de reforme, să implementeze anumite măsuri concrete. Însă președintele are un rol foarte important de a media, de a da o direcție politică, strategică asupra a ceea ce se întâmplă la nivelul celorlalte instituții. Maia Sandu va trebui să joace acest rol de mediator nu va fi unul simplu. Nu avem toate indiciile că va exista un entuziasm imediat în Guvern sau Parlament”, a precizat Dragoș Tudorache.

În opinia lui Dragoș Tudorache, Republica Moldova a trecut cu brio testul alegerilor, iar mandatul acordat Maiei Sandu de către cetățeni reconfirmă opțiunea politică pro-europeană a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău