Dragalin: Procurorii anticorupție investighează mai multe partide în „cel puțin” cinci-șase dosare separate privind finanțarea ilegală

  • 30 August 2023 15:10
Dragalin: Procurorii anticorupție investighează mai multe partide în „cel puțin” cinci-șase dosare separate privind finanțarea ilegală

Procuratura Anticorupție investighează „cel puțin” 5-6 cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și estimează că în perioada electorală ar putea avea loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la CEC, a declarat șefa PA, veronica Dragalin într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit șefei PA, ar fi vorba de, cel puțin, cinci-șase dosare separate, în care sunt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid, care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat, de exemplu”, relatează Radio Europa Liberă

Aceasta însă a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba, invocând secretul anchetei.

„La acest moment, noi aveam mai multe investigații, pornite în diferite perioade, ce vizează anume infracțiunile care au legătură cu finanțarea ilegală a partidelor politice. Aici sunt mai multe infracțiuni, de exemplu, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise... Deci, noi, procurorii anticorupție, avem în gestiune mai multe dosare, pe mai multe partide politice”, a spus Dragalin.

Procurora șefă a PA notează că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în Republica Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără și alte nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.

„De exemplu, în perioada electorală, partidele sunt obligate să depună rapoarte în fiecare săptămână la CEC despre cheltuielile partidului și despre finanțarea lor, care sunt veniturile partidului. Dacă în perioada electorală un partid va depune un raport care conține informații false, asta e o infracțiune legată de finanțarea ilegală a partidelor politice, depunerea unui raport fals. O infracțiune pentru care a fost trimisă în judecată Marina Tauber și Partidul Șor”, a exemplificat șefa Procuraturii Anticorupție, citată de Radio Europa Liberă

Dragalin a mai menționat pentru sursa citată că astfel de cazuri se întâmplă „foarte des în Republica Moldova, implică foarte-foarte mulți oameni și sume foarte-foarte mari de bani murdari, care intră în țară și sunt folosiți pentru a finanța activitatea politică”.

Amintim că la 20 iunie 2023 Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice, Partidului Politic ,,Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale.

Conform probatoriului administrat de către Procuratura Anticorupție în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate, s-a constatat că, Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat și în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de, Ilan Șor, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate și utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală.

Tot ea, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021, în sumă de 9 752 000 lei.

De asemenea, Tauber Marina, a săvârșit cu intenție, în calitate de autor, falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidelor politice în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate, destinația și volumul mijloacelor utilizate, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate, neconforme, venite din străinătate, săvârșite în proporții mari.

Totodată, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului Politic „Șor”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195 518 013 lei, surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat.

Astfel, din suma totală de 195 518 013 lei, aproximativ 8,5 milioane lei au fost transmiși sub controlul organului de urmărire penală, iar aproximativ 9 milioane lei au fost depistați și ridicați în cadrul efectuării perchezițiilor.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 67 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 348 file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 250 000 la 450 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice, se arată în comunicatul instituției.

 



 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău