Două secțiuni-cheie de linii de cale ferată din Republica Moldova vor fi reparate și modernizate cu sprijinul unui grant de investiții oferit de Comisia Europeană
-
26 Octombrie 2023 08:43
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni-cheie de linii de cale ferată din Moldova, relatează IPN cu referință la un comunicat al Comisiei Europene.
Înțelegerea a fost oficializată în cadrul Forumului Global Gateway de către Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyerun. Aceasta vizează și un împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, destinat modernizării infrastructurii feroviare, ceea va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică, precizează comunicatul.
Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale. Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre Moldova și Ucraina are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească, îndeosebi în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.
Se prevede că proiectul va fi implementat de către Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-
Prezent la semnarea grantului de investiții, prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat: „Suntem recunoscători atât Comisiei UE, cât și BEI pentru sprijinirea eforturilor noastre în dezvoltarea în Republica Moldova a unei rețele feroviare moderne și eficiente. Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud din țară, care este un proiect de o importanță deosebită în contextul Coridoarelor de Solidaritate, va aduce beneficii economice pe termen lung întregii regiuni. Proiectul reprezintă o parte bine ajustată a efortului nostru de a integra pe deplin Republica Moldova în rețeaua feroviară europeană. În vederea atingerii acestui obiectiv, ne bazăm în continuare puternic pe sprijinul BEI și al UE.”