Două mandate de judecător la Curtea Constituțională sunt în prezent vacante. Sergiu Litvinenco spune de ce Parlamentul încă nu a numit un înlocuitor
-
26 Iunie 2019 14:39
Două mandate de judecător la Curtea Constituțională sunt în prezent vacante după ce fostul președinte al instituției Mihai Poalelungi a demisionat, iar mandatul lui Aurel Băieșu a expirat în luna aprilie.
Parlamentul așteaptă însă demisia tuturor judecătorilor, pentru că, în opinia președintelui Comisiei juridice, actualii judecători și-au pierdut credibilitatea.
Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii urmează să numească fiecare câte un judecător al Curtea Constituțională. Mihai Poalelungi, numit de CSM a demisionat săptămâna trecută, în ajunul avizului emis de Comisia de la Veneția privind hotărârile controversate ale Curții din perioada 7-9 iunie.
Mandatul lui Aurel Băieșu, numit de Parlament, a expirat în luna aprilie. El continuă să-și exercite mandatul până la numirea unui alt judecător, în baza prevederilor Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a comunicat pentru Radio Chișinău șeful Serviciului de presă de la CC, Emil Gaitur.
Există și o hotărâre a Curții Constituționale din 2016 care prevede prelungirea mandatului până la numirea noului judecător.
Parlamentul încă nu a inițiat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională în locul lui Aurel Băieșu deoarece așteaptă demisia tuturor judecătorilor, a comunicat președintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco. Potrivit acestuia, actualii judecători și-au pierdut dreptul moral de a-și continua mandatul.
Amintim că majoritatea parlamentară, mai multe organizații ale societății civile și politicieni au cerut demisia membrilor Curții Constituționale după hotărârile controversate din 7-9 iunie, în contextul crizei politice. Ulterior, Curtea și-a anulat hotărârile scandaloase criticate dur și de Comisia de la Veneția.
Curtea Constituțională este formată din șase judecători, câte doi numiți de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii. Trei dintre aceștia au fost numiți la sfârșitul anului trecut, toți fiind apropiați ai Partidului Democrat, aflat atunci la guvernare.