Două avioane de luptă rusești, suspectate că au încălcat spațiul aerian finlandez

  • 18 August 2022 19:46
Două avioane de luptă rusești, suspectate că au încălcat spațiul aerian finlandez

Două avioane de vânătoare rusești sunt suspectate că au încălcat spațiul aerian finlandez joi, a anunțat Ministerul Apărării de la Helsinki, în contextul în care statul nordic a început, împreună cu Suedia, procesul de aderare la NATO, relatează AFP.

"Două avioane de vânătoare rusești MIG-31 sunt suspectate că au violat spațiul aerian finlandez în Golful Finlandei, în largul Porvoo", a anunțat ministerul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Forțele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele, a precizat ministerul, adăugând că gărzile de frontieră finlandeze au declanșat "o anchetă preliminară".

Incidentul a avut loc la 09.40 dimineață (06.40 GMT) și a durat circa două minute, în condițiile în care avioanele de vânătoare au zburat spre vest circa un kilometru, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării finlandez pentru AFP.

În condițiile în care are o graniță de 1.300 km cu Rusia și este în mod tradițional nealiniată din punct de vedere militar, Finlanda a trecut printr-un punct de cotitură istoric în luna mai, când și-a depus, împreună cu Suedia, cererea de aderare la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Serviciul finlandez de siguranță internă (SUPO) a avertizat în mai că "Rusia vrea" să influențeze procesul de aderare al Finlandei la NATO și că "diverse tentative de a face acest lucru sunt de prevăzut".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău