Două antreprenoare din stânga Nistrului și-au lansat afaceri în domeniul digital și robotică cu sprijinul UE și PNUD

  • 09 Noiembrie 2022 14:37
Două antreprenoare din stânga Nistrului și-au lansat afaceri în domeniul digital și robotică cu sprijinul UE și PNUD

La Tiraspol și Rîbnița se dezvoltă afaceri care își propun să dezvolte abilitățile digitale celor mici, dar și celor mari, cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Crearea conținutului video și oferirea serviciilor digitale, dar și cursurile de robotică sunt doar două dintre ideile de afaceri care au obținut finanțare în 2021 din partea programului.

După o experiență de zece ani în televiziune, Iana Valeeva a încercat să se reorienteze și să înceapă o afacere pe cont propriu. Așa a aflat și de o competiție de granturi lansată în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Dintre cele 76 de cereri depuse pentru finanțare ideea de proiect prezentată de Iana a fost una din cele câștigătoare. Astfel, la Tiraspol apăruse unul dintre puținele studiouri specializate în post producție, iar Iana Valeeva a devenit antreprenoare.

„Cum mă simt în rol de șefă de echipă? Este foarte solicitant, e nevoie de multă implicare și responsabilitate, se lasă și cu multe nopți nedormite. Cel mai probabil eu nu sunt un exemplu bun de manageră, pentru că eu sunt mai degrabă prietenă cu toți colegii mei. Domeniul în care sunt și activez e atât pentru femei, cât și pentru bărbați. E un domeniu creativ în care oricine poate livra un rezultat deosebit. E nevoie de talent și până la urmă e un lanț în care sunt implicați mai mulți oameni: designeri, tehnicieni, editori, coordonatori de proiect, animatori etc.”, spune Iana Valeeva.

Echipa formată a beneficiat de echipamentul necesar, or asta înseamnă computere performante, pentru ca ideile de conținut video să poată fi realizate. Însă, după 24 februarie lucrurile au luat o altă întorsătură, iar numărul comenzilor a scăzut dramatic. Pentru a micșora cheltuielile de întreținere, echipa a fost nevoită să lucreze de acasă.

Crizele sau testul de rezistență

„Pandemia și tot ce s-a întâmplat după 24 februarie ne-au scos din zona de confort. La început eram în stare de șoc. Am avut colaborări – outsourcing – cu specialiști din Ucraina, dar din februarie a devenit foarte complicat să continuăm să apelăm la serviciile prestate de ei, pentru că mulți ne refuzau pe motiv că s-au refugiat sau pur și simplu nu mai au aceleași condiții pentru sonorizare, pentru că stau în buncăre. A trecut ceva timp și m-am mobilizat, nu doar eu, ci toată echipa, și am început să căutăm și alte opțiuni. Am creat un site, știm cum lucrează acum pâlniile de vânzări, de exemplu, cum să nu te bazezi doar pe clienții cu care te-ai obișnuit, dar să cauți și alții noi. Trebuie să fii mereu alert, altfel pur și simplu nu mai ai afacere”, relatează Iana.

În Tiraspol, în momentul în care Iana își lansase proiectul, erau foarte puțini specialiști în domeniu. Ea își propunea să nu racoleze angajați de la televiziuni sau studiourile TV locale, ci mai degrabă să ofere o șansă tinerilor în căutarea unui loc de muncă.

„Eu chiar mi-am dorit să formez o echipă entuziastă și împreună să creștem profesional. Așa am angajat tineri care au studiat editarea video, grafică și animație în echipa noastră pentru prima dată. A fost complicat la început, dar și foarte interesant. Acum sunt foarte mândră de echipa mea și sperăm să ne extindem în timpul apropiat.”

Domeniul în care Iana și-a dezvoltat afacerea are cea mai acerbă concurență.

„Pe lângă noroc trebuie să fim și suficient de competitivi, dar îmi doresc foarte mult să ajungem pe o piață internațională”, conchide Iana.

 Antreprenoriat în lumea robotică

La o distanță de două ore de Tiraspol, la Rîbnița, Irina Terliuga, lectoră la Facultatea informatică aplicată în economie, a lansat cursurile de robotică și modelare în format 3D. Aceasta datorită obținerii grantului în valoare de 10.000 de euro, oferit de Uniunea Europeană.

„Studiez și activez în sfera tehnologiilor informatice și văd, de exemplu, cum unor oameni le este mai complicat să se familiarizeze cu acestea, nu sunt la per tu atunci când iau în mână un gadget. Așa că e foarte important să ne educăm copiii, să le prezentăm modalitățile corecte de utilizare a diverselor tehnologii, pentru că acestea nu sunt deja despre viitor, ci despre prezent”, spune Irina.

La cursurile de robotică cei mici află de ce nu e bine să pui degetele în priză, cum se formează circuitul de electricitate. Folosind diverse combinații, elevii pot crea la curs prize inteligente sau iluminare inteligentă și așa ei înțeleg mult mai bine cum funcționează unele lucruri din rutina lor.

„Scopul nostru e să-i facem pe ei să descopere singuri toate aceste lucruri prin joacă, pentru că în așa mod ei își pun creativitatea în mișcare”, explică Irina.

Aproximativ 35 de copii cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani au frecventat cursurile de robotică de la lansarea acestora în Rîbnița, în primul an de activitate. Irina pregătește deja și cursurile de web design, iar pentru adolescenți planifică să lanseze cursuri de dezvoltare a aplicațiilor mobile.

Irina este mândră de faptul că a reușit să lanseze o afacere în domeniul educației și nu se compară cu un antreprenor clasic, care-și măsoară profitul din numărul de vânzări sau servicii prestate. Crede mai degrabă în faptul că educația este o investiție de viitor, iar fiecare școală trebuie să fie adaptată timpurilor pe care le trăim.

„Am o gândire analitică și mie chiar îmi plac tehnologiile. Eu mă simt bine în acest mediu, tehnologiile îmi vin ca o mănușă, pentru că nu am această reticență atunci când trebuie să lucrez cu un dispozitiv nou, sunt mai degrabă curioasă să descopăr cum funcționează. În același timp, au fost și situații în care oameni necunoscuți cu greu percepeau de ce o femeie lansează cursurile de robotică, dar eu mă simt bine unde sunt și îmi place ceea ce fac.”

În anul 2021 Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD a oferit 26 de granturi (17 femei și 9 bărbați) pentru antreprenorii de pe malul stâng prin intermediul competiției „Mentorat în Afaceri. Start pentru tineri”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău