Dosarul „Laundromat” | Procurorii moldoveni vor cere suportul FBI în investigația privind spălarea a 20 de miliarde USD din Rusia

  • 01 Mai 2017 16:39
Dosarul „Laundromat” | Procurorii moldoveni vor cere suportul FBI în investigația privind spălarea a 20 de miliarde USD din Rusia

Procuratura Anticorupție de la Chișinău va cere suportul FBI pentru a identifica beneficiarii tranzacțiilor frauduloase de aproximativ 20 de miliarde de dolari din Rusia, bani „spălați” prin intermediul unor decizii ale instanțelor din Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, într-un interviu pentru Deschide.md

Potrivit lui Morari, această solicitare se înscrie într-o a doua etapă a investigației în așa-numitul dosar „Laundromat”, care impune colaborarea cu mai multe state.

„Când zic investigații pe plan extern mă refer la tranzacțiile făcute, companii implicate și beneficiarii finali. În acest sens vă mai pot spune că pregătim demersuri către colegii de la FBI pentru a ne ajuta să identificăm împreună acești beneficari. Or vă amintesc că miliardele respective erau în valută americană ceea ce le permit instituțiilor din SUA să urmărească circuitul lor mult mai simplu”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție.

Totodată, el a precizat că procurorii moldoveni nu au mai adresat niciun demers legat de acest dosar autorităților din Federația Rusă.

Viorel Morari spune că, până acum, Procuratura Anticorupție și ofițerii CNA au investigat toate acțiunile factorilor din Republica Moldova implicați în această schemă (judecători, bănci comerciale, judecători de instrucție).

Astfel, în prima etapă s-ar fi finalizat urmărirea penală și a fost expediată în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali și foști magistrați, precum și a doi executori judecătorești. În cazul a două persoane – un judecător și un executor judecătoresc – au fost anunțați în căutare internațională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare, deoarece se ascund de organul de urmărire penală. La fel, a fost trimis în judecată dosarul a patru persoane de la BNM, inclusiv a fostului vicepreședinte al instituției. De asemenea, potrivit lui Viorel Morari, s-a avansat semnificativ și pe dosarele persoanelor din conducerea Moldincondbank.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău