Dosarul în care Vlad Plahotniuc este cercetat referitor la tentativa de asasinare a lui Renato Usatîi, în vizorul Curții Supreme a Federației Ruse

  • 12 Septembrie 09:55
Dosarul în care Vlad Plahotniuc este cercetat referitor la tentativa de asasinare a lui Renato Usatîi, în vizorul Curții Supreme a Federației Ruse

Curtea Supremă a Federației Ruse a solicitat de la Comisia de anchetă materiale privind unul dintre dosarele penale împotriva lui Vladimir Plahotniuc pentru a le studia.

Potrivit agenției de presă INFOTAG, ziarul rus Kommersant scrie că problema se referă la investigarea circumstanțelor pregătirii tentativei de asasinat asupra fostului partener de afaceri, politician și primar de Bălți Renato Usatîi. Comisia de anchetă consideră că organizatorul atentatului este Plahotniuc. Acesta din urmă locuiește acum în Florida ( autoritățile americane nu au nimic împotrivă), iar Interpol a refuzat să-l includă în lista celor dați în căutare internațională, considerând că procesul intentat în Rusia este unul de factură politică.

Avocații oligarhului cer ca Curtea Supremă a Federației Ruse să anuleze darea în căutare internațională anunțată de Comisia de anchetă. În același timp, Plahotniuc și Usatîi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, sunt organizatorii schemei "moldovenești" pentru retragerea a sute de miliarde de ruble din Rusia.

Decizia de a revendica materialele cazului Plahotniuc în conformitate cu art. 401.10 din Codul de procedură penală (acțiunile instanțelor de casare) ale Curții Supreme a Federației Ruse adoptate zilele trecute. Avocatul politicianului Daria Konstantinova a declarat pentru publicația citată că "astfel de situații la Curtea Supremă a Federației Ruse sunt "o acțiune destul de rară în practica judiciară". Curtea Supremă a Federației Ruse are la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie cu privire la materialele solicitate.

Plahotniuc apare în încă două dosare penale inițiate de ofițerii de ordine ruși. Potrivit unuia dintre ei, el a condus un grup infracțional care furniza hașiș în Rusia din Maroc și, în plus, a fost unul dintre organizatorii (alături de Usatii) așa-numitei scheme moldovenești de sustragere a unor sumelor uriașe din băncile Rusiei. În cadrul acestor investigații, Plahotniuc a fost de asemenea arestat în lipsă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
14
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău