Dosarul concesionării Aeroportului, inițiat pe numele fostului premier, Iurie Leancă, lăsat pentru luna octombrie (Revista presei)

  • 04 Iulie 2023 09:47
Dosarul concesionării Aeroportului, inițiat pe numele fostului premier, Iurie Leancă, lăsat pentru luna octombrie (Revista presei)

Polițistul de frontieră ucis în incidentul de la Aeroport, petrecut pe ultimul drum, scrie ZDG. Sicriul cu corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră a fost adus în dimineața zilei de marți, 4 iulie, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din capitală, unde colegii acestuia își iau rămas bun cu onoruri militare. La evenimentul comemorativ sunt prezente președinta Maia Sandu și ministra de Interne Ana Revenco.

4 iulie este zi de doliu național în Republica Moldova, din cauza atacului de la Aeroportul Chișinău, soldat cu doi morți, scrie NewsMaker. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu care a dezvăluit noi detalii despre cele întâmplate pe 30 iunie,  a menționat că atacatorul este fost angajat al MAI-ului din Tadjikistan, unde a lucrat timp de 7 ani. El a fost condamnat la închisoare și eliberat înainte de termen. În prezent, era vizat într-un dosar penal privind răpirea unui bancher. Totodată, Cernăuțeanu a negat informația potrivit căreia individul ar fi făcut parte dintr-o organizație teroristă.

Autorul atacului armat din Aeroport a murit pe patul de spital, anunță Gazeta de Chișinău. Atacatorul, un tadjik în vârstă de 43 de ani se afla în stare extrem de gravă fiind rănit în timpul operațiunii speciale de reținere.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că tragica întâmplare de la Aeroportul Internațional din Chișinău, soldată cu pierderea a două vieți, nu poate fi trecută cu vederea, deoarece denotă nu numai o gravă problemă organizațională, administrativă în asigurarea securității, ci și o mai gravă problemă generală, de ordin politic. Cei care ne îndeamnă să nu politizăm cazul îl politizează de fapt în sens invers. Publicistul observă că în pofida stării de urgență, ce e prelungită formal, a unui război de proporții în vecinătate, dar și a unui război hibrid împotriva Republicii Moldova, al cărui scop e destabilizarea și răsturnarea actualei guvernări pentru a o înlocui cu una vasală Rusiei, nu numai Aeroportul din Chișinău, Internațional, pare să funcționeze într-un regim insuficient de riguros, din punctul de vedere al securității și al efortului de apărare. De fapt, întreaga Republica Moldova, clasa politică, toți cetățenii ei ar trebui să conștientizeze, să ia mai mult în serios faptul că ne aflăm în altă realitate decât cea de până la 24 februarie 2022, că, prin decizia lui Putin, viața fiecăruia dintre noi s-a devalorizat total, nu costă mai nimic și putem fi omorâți în fiecare clipă, menționează Nicolae Negru.

Dosarul concesionării Aeroportului, inițiat pe numele fostului premier, Iurie Leancă, lăsat pentru luna octombrie, anunță Anticorupție.md. Ședința preliminară în dosarul „Concesionarea aeroportului”, inițiat pe numele fostului premier, Iurie Leancă, va fi reluată în data de 6 octombrie, la 5 luni de la transmiterea cauzei în instanță.  Cu statut de învinuiți în dosar figurează și alți foști funcționari de rang înalt. Este vorba despre ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, fostul director  general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău în acea perioadă, Petru Jardan, dar și alți funcționari publici.

Mold-Street se întreabă dacă nu mai bate vântul? Moldova a ajuns să depindă 100% de energia livrată de Centrala de la Cuciurgan, informează portalul. Din datele prezentate de Energocom, rezultă că Republica Moldova depinde practic 100% de livrările de la Moldgres (controlată de gigantul rus Inter RAO EES) și nu mai produce energie electrică. Cifrele publicate Energocom sunt însă eronate, pentru că aceasta ar semnifica că nu mai bate vântul și s-au oprit toate centralele eoliene din Republica Moldova. La fel și cu și cele fotovoltaice sau Centrala Hidroelectrică de la Costești, care produce 3-4% din energie, sau Termoelectrica. Mold-Street subliniază că producția internă asigură anual doar 20% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova, iar în lunile de vară circa 10%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău