Dosarul asasinării lui Dumitru Matcovschi (Ziarul de Gardă)

  • 11 Iulie 2013 11:35
Dosarul asasinării lui Dumitru Matcovschi (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 11 IUNIE

Adevărul publică portretul moldoveanului care consumă alcool și țigări, descris de sociologi. Ion al nostru bea încă din tinerețe și fumează oriunde: pe stradă, acasă și la serviciu, dar nu urcă beat la volan pentru că se teme de amenzi. 40% din moldoveni consumă alcool cel puțin o dată pe lună. Alte 27% beau o dată sau de două ori pe săptămână, iar 5% - în fiecare zi. Peste 60% închină câte două-patru pahare la aceeași ocazie, iar 20% dintre bărbați – cinci și chiar mai multe, mai arată datele citate de Adevărul.

Jurnalista Valentina Basiul constată în Adevărul ca prea mulți funcționari ajung întâmplător în slujba poporului. Iar odată cocoțați sus, imediat ce dau de miros de bani și gust de faimă, uită de muritorii de rând și de toți dumnezeii. De ce ar trebui să ne mai mire ieșirea la rampă a unei tovarășe Aurelia Grigoriu? Se intreaba publicista de la Adevarul.

Vladimir Voronin, acuzat că-și bătea subalternii, titrează aceeași publicație. Cei care selectau și promovau cadrele în URSS în ansamblu și în RSSM în particular pastrau o ancheta cu încălcările inerente activității de partid, ceea ce constituia ulterior un mijloc de șantaj. Subiectul prezintă un interes deosebit mai ales în ceea ce privește unii lideri promovați asiduu în perioada sovietică. Unul dintre aceștia este Vladimir Voronin, președintele PCRM. În octombrie 1972, la ziarul „Pravda“ din Moscova vine o scrisoare anonimă în care se spune că fostul șef al brutăriei din Dubăsari V. N. Voronin obișnuia să folosească violența fizică împotriva muncitorilor.

Memoria scurtă a moldovenilor sau câte case memoriale sunt în Moldova , subiect din Timpul de astazi. Ziarul scrie ca după patru ani de la trecerea la cele veșnice a scriitorului și poetului Grigore Vieru și doar  două săptămâni de la moartea regretatului Dumitru Matcovschi, nivelul proiectelor de organizare a unor case memoriale este acelasisau la nivel de discuții și proiecte.

Ziarul de Gardă publica dosarul asasinării lui Dumitru Matcovschi. Citiți în ziar în ce circumstanțe a fost accidentat grav Dumitru Matcovschi și cine ar fi comandat tentativa de asasinare asupra poetului. Tot în Ziarul de Gradă aflați ce substanțe conține apa pe care o beau elevii și din ce resurse se alimentează grădinițele din Republica Moldova. Săptămânalul publică și un reportaj dintr-un sat prin care potopul a trecut de 2 ori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău