DOSAR TRANSNISTREAN | Octavian Țâcu: Dosarul transnistrean este marea noastră problemă care va complica extrem de mult procesul de aderare la UE. Jumătate din problemele R. Moldova sunt legate de separatismul transnistrean (AUDIO)
-
09 Ianuarie 2024 17:23
Cele mai grave probleme ale R. Moldova sunt legate de separatismul transnistrean, care ar putea complica procesul de aderare la UE, consideră Octavian Țîcu, doctor în istorie, politolog, autorul cărții „Rusia și separatismul transnistrean în R. Moldova. Implicări geopolitice, militare și energetice”.
„Dosarul transnistrean este marea noastră problemă care va complica extrem de mult procesul de aderare la UE, în ciuda asigurărilor pe care ni le-au dat demnitarii europenii și a încrederii pe care o etalează clasa politică. Este o problemă peste care nu vom putea trece cu ușurință. Este important să vedem pe parcursul negocierilor și care vor fi criteriile de la care va demara această negociere, pentru că, cred eu, cam 40-50 la sută din problemele R. Moldova sunt legate de cele ale separatismului transnistrean”.
Istoricul Octavian Țâcu mai atenționează că viitorul nostru european și securitatea R. Moldova depind de capacitatea Ucrainei de a rezista în fața invaziei Ruse și de aderarea Ucrainei la UE. Menținerea forțelor ruse în Ucraina înseamnă continuarea incertitudinii, inclusiv blocarea proceselor de integrare europeană și a reformelor în R. Moldova:
„Aderarea Ucrainei la UE este primordială, ca un masiv care practic ar închide această problemă a viitorului Ucrainei și automat al R. Moldova. Să înțelegem foarte clar că dacă Ucraina nu aderă la UE și la NATO, situația în R. Moldova va fi extrem de critică. Întreg sistemul nostru de securitate și apărare, de fapt ființa statului R. Moldova depinde de războiul din Ucraina și de capacitatea ei de a rezista armatei ruse. Pentru că menținerea lui Putin și a armatelor ruse în Ucraina înseamnă de fapt continuarea acestei situații de incertitudine, a zonei gri în care nu poți face reforme profunde pentru că sunt influențate de partide politice care folosind bani din exterior, bani rusești, distorsionează procesul de integrare europeană. /.../ Sistemul de justiție este extrem de corupt, el urmează a fi curățit în profunzime pentru că de fapt reflectă interesele grupurilor oligarhice, iar pe alocuri și ale putinismului. Acesta este felul în care s-a știut timp de 30 de ani să se infiltreze diferiți oameni în structuri ale statului, de la apărare, la securitate, justiție și multe alte domenii, sociale, educaționale inclusiv... Lucrurile sunt foarte grave, din moment ce actuala guvernare după slăbiciunea pe care o arată în urma alegerilor locale din 2023, tot mai mult sunt încurajate alte forțe care de fapt sunt ostile procesului de integrare europeană... În condițiile în care aceste forțe vor obține majoritatea în viitorul parlament, cu siguranță că ele vor bloca procesul de aderare la UE, pentru că asta este linia de acțiune a războiului convențional pe care Rusia îl poartă împotriva R. Moldova”, a comentat Octavian Țâcu.