DOSAR TRANSNISTREAN | Oazu Nantoi: Războiul din Ucraina trebuie să ne trezească și să ne ocupăm de reîntregirea R. Moldova (AUDIO)

  • 28 August 2022 18:42
0%
00:00:00
00:00:00

Problema transnistreană a rămas nerezolvată timp de 30 de ani din cauza clasei politice de la Chișinău, coruptă și penetrată de agentură rusească, consideră deputatul Oazu Nantoi, expert pe problema transnistreană. El a spus, în cadrul unui interviu la Radio Chișinău, că războiul din Ucraina trebuie să ne trezească, iar clasa politică de la Chișinău să se ocupe de reîntregirea R. Moldova. Totodată, deputatul a subliniat că securitatea costă, dar soluții pot fi găsite dacă societatea nu va fi indiferentă.

Conflictul transnistrean a rămas nerezolvat din simplu motiv că noi cetățenii nu dorim ca cesta să fie rezolvat. În toate sondajele realizate pe durata deceniilor, observăm că problema transnistreană a decăzut pe răsultimul loc printre preocupările cetățenilor. Respectiv, profitând de aceasta, guvernările de la Chișinău, corupte până în măduva oaselor și penetrate de agentura rusească, foarte repede au transformat această problemă, vitală pentru viitorul R. Moldova, într-o acoperire a businessului criminal realizat prin această zonă gri. Dacă vorbim despre această agentură rusească, ei au avut grijă ca R. Moldova să nu-și asigure securitatea energetică și noi să fim dependenți de centrala de la Cuciurgan, unde pretinsa datorie față de Gazprom deja atinge cifre astronomice de 8 miliarde de dolari. Noi până în prezent n-am avut conexiunea cu rețelele energetice din UE, pe la Vulcănești, de-abia acum s-a pornit… Dacă vorbim de alte aspecte, clasa politică, guvernările de la Chișinău au acceptat docil toate capcanele puse de Federația Rusă”.

Expertul Oazu Nantoi susține că situația din stânga Nistrului s-a schimbat față de cea de acum 30 ani, regimul de la Tiraspol reprezintă o acoperire a afacerilor ilegale. Totodată, războiul din Ucraina a schimbat datele problemei transnistrene:     

„După 24 februarie, am cunoscut fapte concrete când unele persoanele (înrolate din GOTR) au preferat să rezilieze contractele și să se refugieze pe malul drept. După 24 februarie s-a triplat numărul celor din stânga Nistrului care solicită cetățenia R. Moldova și atunci când în stânga Nistrului cineva a lansat zvonurile cum că va avea loc mobilizarea, am văzut cozile la punctele de trecere, oamenii încercau să se refugieze pe malul drept, deoarece pentru cei din stânga Nistrului, Republica Moldova este o insulă a stabilității, predictibilității, respectării drepturilor și securității. Prin urmare, ceea ce numim conflict transnistrean, avanpost rusesc – lucrurile s-au schimbat demult: 328 de mii de locuitori din stânga Nistrului au cetățenia R. Moldova, toți agenții economici de acolo activează numai grație cedărilor unilaterale din partea Chișinăului care le eliberează certificate și documente vamale, fără ca ei să plătească un ban în bugetul R. Moldova, aici avem multe de vorbit… Dar, războiul din Ucraina trebuie să ne trezească. Trebuie să ne dăm seama, clasa politică, societatea civilă, că e timpul să renunțăm la „somnul cel de moarte” în raport cu problema din stânga Nistrului și să ne ocupăm de reîntregirea R. Moldova… 

Situația s-a schimbat dramatic. Dacă în perioada destrămării URSS lumea din stânga Nistrului era obsedată de așteptări apocaliptice, că R. Moldova se unește cu România, că URSS se destramă etc., etc., acum lumea de acolo e conștientă că este ostatică și că pretinsul conflict transnistrean s-a transformat într-un business. Ceea ce numim noi regimul din stânga Nistrului, în primul rând aceste pseudo-structuri de stat, cu mici excepții, sunt controlate și create de holdingul Sheriff, doi cetățeni moldoveni Ilia Kazmalî și Victor Gușan, care au grijă să mimeze existența acestui regim, deoarece el constituie o acoperire a businessului. …

Ca să tratezi o boală trebuie să pui o diagnoză corectă, să ai un tablou realist al organismului pe care vrei să-l tratezi. Ceea ce numim noi regimul din Transnistria diferă radical de ceea ce era în anii 1990 și a venit timpul ca acest regim să fie demontat pașnic, în baza Constituției R. Moldova, fără niciun fel de statute juridice speciale. Ne ajunge un statut special cu autonomia găgăuză”.

Referindu-se la problema securității R. Moldova, Oazu Nantoi a subliniat că neutralitatea și securitatea costă, dar soluții pot fi găsite dacă societatea nu va fi indiferentă:  

„Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă pe continentul european, pornind de la statul nostru de neutralitate declarat prin adoptarea Constituției în 1994 – lumea se schimbă. Și Suedia, și Finlanda au fost țări neutre, dar văzând ceea ce se întâmplă, au decis, prin instrumente democratice interne, să adere la Alianța Nord Atlantică… Trebuie să înțelegem că securitatea costă și dacă vrei să fii țară neutră și să-ți asiguri totodată securitatea, asta înseamnă un complex întreg de măsuri, diplomatice, acorduri internaționale, dar și aspectul militar. Dar noi ce avem? Noi ne-am declarat neutralitatea, dar Federația Rusă a fost și continuă să rămână singurul stat care sfidează și statutul de neutralitate,  și integritatea teritorială, și suveranitatea R. Moldova, menținând ilegal aici trupele sale… În condițiile de azi nu există soluții miraculoase. Nu poți să transformi armata națională în una profesionistă gata să lupte cu armata rusească... Dar este evident că dacă vrem să ne simțim în siguranță, să nu uităm că foste țările din blocul socialist, din momentul aderării la Alianța Nord Atlantică, au constatat creșterea substanțială a investițiilor, pentru că NATO este zonă de securitate, tot așa cum Uniunea Europeană este casa păcii, prin urmare, soluții simple nu există, dar pot fi găsite cu condiția că societatea nu va fi indiferentă și la modul serios și responsabil vom discuta aceste probleme”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău