DOSAR TRANSNISTREAN | Oazu Nantoi, despre introducerea în Codul Penal a pedepsei pentru separatism: „Acesta este un prim pas” (AUDIO)

  • 24 Ianuarie 2023 15:28
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul de la Chișinău, în nouă sesiune Parlamentară ce va începe pe 1 februarie, are de votat mai multe modificările legislative printre care și cele mult temute de Tiraspol. Mai exact, modificările la Codul Penal al Republicii Moldova privind separatismul. Deputatul PAS, Oazu Nantoi, susține că aceste modificări vor fi un prim pas în protejarea securității statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii DOSAR TRANSNISTREAN de la Radio Chișinău.

Oazu Nantoi a amintit au avut loc mai multe derapaje din partea exponenților regimului de la Tiraspol, însă, legislația Republicii Moldova nu prevedea nimic în privința acestora.

„Statul Republica Moldova din start se confruntă cu problema conflictului transnistrean, dar cadrul juridic pe care noi l-am avut totalmente ignora existența acestei probleme. Noi nu putem fi anemici, nu putem fi apatici și trebuie să căutăm căi legale pentru a proteja securitatea Republicii Moldova și pentru a contracara aceste activități de aceea noi mergem pe calea aceasta. Însăși situația ne obligă să ne schimbăm atitudinea, deoarece există războiul din Ucraina, deoarece avem perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Iată am văzut că viceprim-ministrul Oleg Serebrian, am văzut doar titlul știri, spunea că „problema transnistreană va fi rezolvată în cadrul europenizării R. Moldova”. Ok, eu sunt perfect de acord, dar sunt acolo multe nuanțe. Demilitarizarea regiunii, cum trebuie să arate acele politici sectoriale prin care să fie integrați locuitorii din stânga Nistrului în realitățile R. Moldova, cum demontăm interesele acelei rețele de crimă organizată care are tentacule corupte inclusiv în structurile de stat ale Republicii Moldova, asta eu vă spun cu toată responsabilitatea, cu regret... Eu nu chem la radicalism, la operațiuni militare în stil Hollywood, dar eu aștept ca și societatea să se sensibilizeze.”

Întrebat ce garanții vor fi că odată adoptate, aceste articolele vor fi și aplicate,  având în vedere că până acum nu au fost aplicate articolele existente în Codul Penal privind uzurparea de calități oficiale sau cel ce vizează structurile paramilitare, deputatul a invocat necesitatea finalizării reformelor la toate nivelele. În opinia parlamentarului, deși au fost schimbate primele persoane în ministere, sabotajul mai este prezent în structurile statului. „Noi, trecând prin rușinea statului de stat captiv, demult am ajuns la concluzia că legile sunt scrise pentru a fi scrise, iar realitățile se derulau în baza altor legi, nescrise. Haideți să ne aducem aminte cum la 28 iunie 2017 dacă nu mă greșesc, Evghenii Șevciuk cu mândra lui au fugit pe malul drept și se plimbau pe străzile Chișinăului. Este vorba de un proces, este vorba de o luptă cu o boală grea înrădăcinată în instituțiile statele din Republica Moldova inclusiv pe malul drept. Cheia conflictului este la Chișinău, aici trebuie să apară competențele necesare și voința politică  și instrumente pentru soluționarea acestei probleme. ”

Amintim că, la 22 decembrie 2022, Parlamentul a adoptat în primă lectură mai multe modificări la Codul Penal în urma cărora urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”.
Totodată, Codul va fi completat cu noțiunile de entitate neconstituțională și structură informativă ilegală, care va permite reglementarea normativă a organizațiilor paramilitare neconstituționale care aduc atingere intereselor și securității Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:9,26 m/s
Tue
23
Wed
16
Thu
7
Fri
8
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău