DOSAR TRANSNISTREAN | Mihai Mogîldea, IPRE: Trebuie să muncim în direcția îndeplinirii criteriilor de aderare, iar în paralel și la soluționarea conflictului transnistrean (Audio)

  • 07 Octombrie 2023 10:00
0%
00:00:00
00:00:00

Procesul de aderare a Rep. Moldova la UE, la această etapă, nu poate fi oprit de provocările legate de regiunea transnistreană, consideră analistul politic Mihai Mogîldea, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. El a mai spus, în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău, că fereastra noastră de oportunitate în procesul de reglementare transnistreană o reprezintă dinamica războiului din Ucraina.

Problema transnistreană nu trebuie să împiedice procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, consideră analistul politic, Mihai Mogîldea. El subliniază că, în paralel cu îndeplinirea criteriilor de aderare, autoritățile trebuie să lucreze și la soluționarea conflictului transnistrean:

 „Oficialii moldoveni încearcă să susțină dezideratul nostru european prin o mai bună explicare a faptului că la această etapă, procesul de integrare și provocările cu care ne confruntăm legate de reintegrarea regiunii transnistrene nu pot să stopeze procesul de aderare a Rep. Moldova la UE, că procesul de reintegrare nu ar trebui să reprezinte un impediment.

Procesul prin care vom trece în următorii ani este alcătuit din mai multe etape: negocieri de aderare, implementarea anumitor politici și norme legislative, acestea sunt comune pentru structura și modul de lucru a UE. Noi avem contextul necesar pentru a parcurge etapele de aderare pe parcursul acestei perioade, astfel conflictul transnistrean în situația în care se află la ora actuală, nu va prezenta un impediment pentru ca țara noastră să parcurgă aceste etape. Noi trebuie să muncim în direcția îndeplinirii criteriilor de aderare, iar paralel, vom încerca să lucrăm și la soluționarea conflictului transnistrean, dar pe parcursul acestor etape să nu încercăm să punem bețe în roate Rep. Moldova spunând că regiunea transnistreană reprezintă un impediment”, a spus Mihai Mogîldea.

DOSAR TRANSNISTREAN | Mihai Mogîldea, IPRE: Trebuie să muncim în direcția îndeplinirii criteriilor de aderare, iar în paralel și la soluționarea conflictului transnistrean (Audio)

Mihai Mogîldea spune între timp trebuie să mergem cu pași fermi pentru reintegrarea teritorială și să ne adaptăm la evoluțiile și oportunitățile care apar pentru rezolvarea conflictului.  

Odată cu aderarea la UE vin o mulțime de oportunități de care pot beneficia și cetățenii din regiunea de est și probabil la asta se referă oficialii noștri când spun că atractivitatea malului drept va crește pe parcursul următorilor ani, dar asta nu trebuie să ne oprească să găsim mai multe soluții, să elaborăm un plan de reintegrare bine structurat, să luăm în calcul evoluțiile războiului din Ucraina și să ne adaptăm la aceste evoluții pentru ca atunci când va exista oportunitatea, și lucrul acesta se poate întâmpla într-un an, în doi, trei, ani, să mergem cu pași fermi, rapizi pe acest parcurs de reintegrare, care nu va fi unul simplu, nu va unul rapid, nu se va întâmpla peste noapte. Reintegrarea va fi una etapizată și va fi necesar să implicăm aici partenerii externi, să obținem susținere, sprijin financiar pentru că costurile reintegrării vor fi mari”.

Analistul politic Mihai Mogîldea consideră că există premise bune pentru Chișinău ca să avanseze în procesul de reintegrare teritorială a R. Moldova:

 „Lucrurile cred că sunt într-o dinamică pozitivă pentru noi și astăzi Rep. Moldova are capacitatea deplină de a-și impune poziția în acest proces de reglementare. Suntem autonomi și suntem pe deplin capabili să venim noi cu soluții și cu un plan de reglementare a problemei transnistrene, să discutăm cu partenerii noștri europeni pentru a remodela acest format de negocieri 5+2 care nu mai este astăzi de actualitate și să asigurăm că punctul nostru de vedere este luat în calcul. Dinamica războiului din Ucraina și modul în care se vor petrece lucrurile în perioada următoare ne poate ajuta să accelerăm procesul de reglementare și asta reprezintă de fapt fereastra noastră de oportunitate de care trebuie să profităm în perioada care vine”, a precizat Mihai Mogîldea.

Analistul consideră că în rezolvarea politică a conflictului transnistrean un rol-cheie îl va avea și Ucraina, care nu va mai accepta prezenta trupelor ruse la granița sa, pe teritoriul regiunii transnistrene și va impulsiona demilitarizarea regiunii și evacuarea munițiilor rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău