DOSAR TRANSNISTREAN | Mihai Mogîldea: Guvernarea trebuie să-și dezvolte viziunea sa proprie asupra rezolvării conflictului transnistrean (AUDIO)

  • 16 Februarie 2023 11:03
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile de la Chișinău trebuie să se concentreze, până a trece la faza activă de acțiuni menite să reintegreze cele două maluri ale Nistrului, pe dezvoltarea unei viziuni proprii asupra acestui subiect. Opinia aparține lui Mihai Mogîldea directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), invitat în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean, de la Radio Chișinău.

„Ce trebuie să facem acum este să ne dezvoltăm viziunea, să dezvoltăm aceste etape, să estimăm aceste costuri, să le prezentăm, să le comunicăm oamenilor, să dezvoltăm înțelegerea în societate despre cum ar trebui să arate procesul de reintegrare, cum vrem noi să-l dezvoltăm și să comunicăm despre lucrul ăsta, inclusiv partenerilor noștri internaționali. 

Miza pentru Chișinău ar fi în această perioadă e să dezvolte propria viziune privind procesul de reglementare care să nu fie scrisă în alte orașe, în alte capitale, să nu fie să nu vină de acolo propuneri pentru procesul de integrare ce să afecteze cumva propria noastră viziune. Noi trebuie să fim în centrul acestui proces și acum este momentul perfect ca Chișinău să dezvolte toate acele mecanisme pe care și le dorește și să meargă Chișinăul în alte capitale să spună clar ceea ce își dorește, Nu să  vină această presiune din exterior, care de multe ori nu au fost neapărat în avantajul guvernului de la Chișinău,” susține  expertul în politică externă al IPRE. 

În opinia lui Mogildea ultimele declarații venite din partea Federației în adresa Republicii Moldova  fac parte dintr-un război informațional declanșat de Moscova, un război alfa în faza activă. 

„Aceste declarații fac parte dintr-o strategie a F. Ruse de a ataca, de a submina autoritatea și capacitatea de lucru autorităților Republicii Moldova, a guvernării actuale. Se încearcă prin aceste mesaje, care sunt preluate destul de abil și promovate la nivel național de către actorii Federației Ruse din Republica Moldova, de către partidele cu care lucrează, de către trusturile media, se dorește clar dezvoltarea unei paradigme privind inacțiunea, ineficacitatea, lipsa de instrumente prin care autoritățile naționale pot să controleze  această situație complicată în care ne aflăm noi. Evident, o altă parte a problemei ține de dezvoltarea acestei viziuni, privind mai multe țări din regiune care la ora actuală cooperează activ cu occidentul - cooperează foarte bine cu Ucraina, că ar fi părtașe la această pretinsă implicare a Occidentului în războiul din Ucraina și că ar încerca să promoveze și să ajute Occidentul în această situație. Evident că este o viziune care nu poate fi dovedită, nu poate fi susținută de dovezi și însăși faptul că războiul din Ucraina ar fi un război dintre Federația Rusă și Occident între Federația Rusă și America, așa cum încearcă să-l portretizeze Rusă, și statele precum Ucraina, Republica Moldova nu ar fi  folosite decât ca niște instrumente de către de către Statele Unite, de către Occident în acest sens, la fel este o abordare complet eronată. 

Probabil Federația Rusă merge aceste două fronturi, unul propagandistic pentru cetățenii aflați în interiorul Federației Ruse, menite să explice unele acțiuni ale Federației Ruse în raport cu războiul din Ucraina, dar și să anticipeze unele acțiuni pe care Federația Rusă ar dori să le dezvolte ulterior, inclusiv atacuri probabil asupra unor țări ca Republica Republica Moldova, în cazul în care s-ar bucura de succes în lupta sa în invadarea Ucrainei, iar pe de altă parte, așa cum am spus totuși, avem și niște mesaje adresate publicului de aici. 

Mesaje care trebuie să fie preluate și promovate de către de către actorii proxy ai F. Ruse în Republica Moldova, într-o formă sau alta dezvoltate de către aceștia. Și evident că războiul hibrid al Federației Ruse este într-o fază activă în Republica Moldova, el funcționează de mai mulți ani. Mă bucur că cel puțin la ora actuală, acesta se află în vizorul nostru. Noi avem o înțelegere mai bună a modului în care operează Federația Rusă și cred că adepții, susținători, dar și victimele acestui război hibrid astăzi în Republica Moldova sunt mai puține decât acum câțiva ani. Și asta înseamnă că totuși suntem pe o pantă ascendentă în lupta împotriva acestui război, deși iarăși mai este foarte mult de lucru. Acțiunile întreprinse de către guvern au fost sau sunt un pas înainte, dar mai sunt necesare multe, multe  acțiuni mai multă comunicare, mai multă insistență pe lupta împotriva acestui război hibrid.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău