DOSAR TRANSNISTREAN | Iurie Reniță: „Povestea despre protejarea de către Rusia a cetățenilor din regiunea transnistreană e veche. Aproape 98% din populația de acolo are cetățenia Republicii Moldova” (Audio)

  • 29 Februarie 14:10
0%
00:00:00
00:00:00

Așa-numitele „presiuni ale Chișinăului” asupra Tiraspolului și apelul regimului separatist adresat Federației Ruse să protejeze regiunea, conform rezoluției aprobate de așa-zisul „congres al deputaților”, sunt, de fapt, un „narativ vechi rusesc" menit să internaționalizeze problema Transnistriei, a declarat fostul deputat Iurie Reniță, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.

În rezoluția adoptată la Tiraspol se menționează că în regiunea transnistreană locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși și că Rusia „participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este mediator în procesul de negocieri”.

Însă, fostul deputat Iurie Reniță susține că povestea celor 220 de mii de cetățeni ruși este falsă și că aproape 98% dintre cei din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Rep. Moldova:

Vreau să vin cu o remarcă și să spun ceva despre povestea neadevărată și veche vizavi de protejarea intereselor celor 220 de mii de cetățeni. Ar fi indicat ca autoritățile de la Chișinău să vină cu un mesaj foarte clar vizavi de numărul real de cetățeni ruși și cine în realitate locuiește permanent în Transnistria. Cele mai recente date oficiale de la Agenția Servicii publice ne demonstrează că situația reală este diferită de cea care o spune propaganda rusească. În Transnistria locuiesc peste 366 de mii de locuitori, dintre care aproximativ 357 de mii dețin cetățenia Rep. Moldova - ceea ce constituie 97,54% din totalul populației de acolo. Așadar, aproape 98% sunt cetățeni ai Rep. Moldova cu acte în regulă”, explică Iurie Reniță.

Iurie Reniță a mai spus că regiunea transnistreană este parte inseparabilă a Rep. Moldova și că soluționarea problemelor din această zonă este responsabilitatea exclusivă a autorităților de la Chișinău:

Aceleași interese imperiale le-a avut și Rusia țaristă, Rusia sovietică și cea contemporană are exact același narativ de a acapara noi teritorii, de a domina și de a interveni în afacerile interne ale statelor. Și chiar dacă Rusia va declara o eventuală așa numită – alipire, cred că noi urmează să reacționăm prin acțiunile care s-au impus mult mai demult să le facem.  Zona Transnistreană este parte inseparabilă a Rep. Moldova – este Rep. Moldova și este dreptul exclusiv, conform dreptului internațional a Rep. Moldova să-și rezolve problemele, iar când e cazul poate apela la asistență internațională. Noi trebuie să fim fermi și credibili în acțiunile noastre și atunci integrarea acestei zone trebuie să se producă efectiv și nu doar declarativ, nu doar prin întrevederi pe care le vedem și acum. Problema zonei Transnistrene actualmente este la Chișinău”, a declarat Iurie Reniță.           
Amintim că, în rezoluția adoptată la Tiraspol, pe 28 februarie, regimul separatist a solicitat Fed. Ruse, să apere regiunea transnistreană, de ”presiuni tot mai mari din partea Chișinăului”, iar Ministerul rus de externe a precizat că toate solicitările „sunt examinate cu atenție”.

Guvernul de la Chișinău a respins aceste declarații pe care le consideră propagandistice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău