DOSAR TRANSNISTREAN | Istoricul Octavian Țîcu: Rusia s-a întors în istorie, în timp ce aliații au mers în viitor (AUDIO)
-
28 Februarie 2022 19:50
Rusia s-a întors în istorie, în timp ce aliații au mers în viitor, susține istoricul și politologul Octavian Țîcu. Este o confruntare și între două viziuni diametral opuse – una ancorată într-un realpolitik și într-un revizionism de sorginte din sec. 19-20 și alta de o abordare de reconciliere pe care o propune proiectul european.
Octavian Țîcu spune că lumea ar fi trebuit să se aștepte la astfel de acțiuni ale Rusiei în Ucraina pentru că Putin nu are un model de dezvoltare și bunăstare alternativ celui democratic și civilizațional european: „Noi și lumea occidentală vedem lucrurile prin prisma principiului dreptului internațional, a suveranității, independenței și integrității teritoriale a statelor, a securității colective, a acțiunii colective și a instituțiilor internaționale. Rusia vede lucrurile altfel. Rusia vede acțiunile NATO ca încercare de a intimida și a pune sub pericol securitatea sa, iar lucrurile pe care Putin le-a făcut în Ucraina sunt de-a dreptul ieșite din tiparul de acțiune logic și firesc pe care îl percep occidentalii. Lumea ar fi trebuit să se aștepte că orice avansare a lumii occidentale spre frontierele Rusiei nu va avea decât un răspuns în forță, pentru că Rusia nu are alternativă la modelul de civilizație din Occident, la modelul de democrație, de bunăstare. Unica ripostă și unicul argument pe care Putin îl invocă este bomba atomică șu superioritatea armei convenționale pe care Rusia o va acționa. Este la poporul rus o vorbă: „La orice lucru înțelept făcut de Occident, Rusia va răspunde printr-o mare prostie”.
Planul maxim al lui Putin este schimbarea guvernării de la Kiev și instalarea unei administrații loiale Kremlinului, care ar declara neutralitatea Ucrainei, consideră istoricul și politologul Octavian Țîcu, iar planul minim - demilitarizarea Ucrainei. Expertul a atenționat, în cadrul unui interviu la Radio Chișinău, asupra pericolului federalizării Republicii Moldova și curmării perspectivei de asociere europeană: „Planul maxim al lui Putin este debarcarea Guvernării președintelui Zelenski și instalarea unui guvern marionetă. Iar această nouă guvernare, așa cum s-a întâmplat în 2014 atunci când Ianukovici a denunțat acordurile cu UE, ar urma să proclame neutralitatea Ucrainei și intrarea în câmpul de control al Federației Ruse. Va fi o lecție pentru toți, inclusiv pentru R. Moldova, care va trebui să se conformeze agendei Ruse, în cel mai bun caz să renunțe la orice principii legate de asociere, de NATO nici nu putem pomeni în acest context, și perspectivele unui proiect de federalizare pe care îl vede Rusia pentru R. Moldova. Acesta este planul maxim al lui Putin”.
Îngrijorător este ceea ce a declarat Putin - că are de gând să facă două lucruri: demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, a comentat Octavian Țîcu. „Dacă în privința demilitarizării lucrurile sunt clare – vor lovi în depozitele militare, bazele pe care Ucraina le are, probabil cunoscute, atunci cu denazificarea lucrurile sunt complicate, ce înseamnă acest termen, ce presupune denazificarea, până unde va merge?”.