DOSAR TRANSNISTREAN | Ion Leahu: Nu există niciun motiv obiectiv pentru a limita livrarea gazelor. Este vorba de intențiile Moscovei de a-și extinde puterea până la Prut (AUDIO)

  • 13 Noiembrie 2022 15:18
0%
00:00:00
00:00:00

Expertul în securitate Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control în Zona de securitate, consideră că prin reducerea volumului de gaze de către Gazprom, Moscova urmărește răsturnarea guvernării proeuropene din R. Moldova, prin crearea unor revolte sociale. În acest scop este folosit regimul de la Tiraspol, care a îndeplinit întotdeauna indicațiile Kremlinului.

Moscova nu a renunțat la planul său de a-și menține influența politică la Chișinău și nu are limite în acțiuni, atenționează expertul. Kremlinul va folosi șantajul energetic și va încerca să provoace diverse situații care să ducă la nemulțumiri din partea populației din R. Moldova, pentru a schimba puterea de la Chișinău pe una favorabilă Moscovei.

Probabil că aici sunt mai mulți factori și în primul rând este lucrul care poate că încă nu se observă atât de bine. Am în vedere intențiile Moscovei de a realiza planul său și a-și extinde puterea până la Prut. În acest aspect, Moscova nu are limite în acțiuni. Iar una din acestea este influența asupra populației din R. Moldova prin intermediul lipsei de căldură, accesului la energia electrică, incomodități din poate punctele de vedere, ceea ce ar putea să provoace revolte sociale puternice, să promoveze o forță oarecare, care ar putea să schimbe puterea la Chișinău, să înlăture guvernarea PAS, guvernarea proeuropeană, prodemocratică, și să aducă la putere forțe ostile, forțe promoscovite”, spune Ion Leahu.

Expertul în problema transnistreană, Ion Leahu, observă că în acest scop este folosit regimul de la Tiraspol, care îndeplinește indicațiile Kremlinului.

Nu există nici un motiv obiectiv, bine argumentat, pentru a limita în jumătate livrarea gazelor. R. Moldova plătește pentru gazul livrat, mai mult ca atât, plătește în avans. R. Moldova și-a îndeplinit toate prevederile contractuale. Transnistria primea volumul stipulat în acord și, cel mai important, Ucraina a garantat că nu se va implica, nu va împiedica tranzitarea gazelor, lucru despre care l-a Moscova s-a vorbit ca despre un impediment foarte important. Deci, este vorba despre niște înșelăciuni, denaturări, pentru a complica situația și a obține anumite scopuriTiraspolul nu se limitează pur și simplu la aceea că scrie scrisori în toate instanțele de la Moscova, începând cu Gazprom și terminând cu președintele Putin, dar promovează activ ideea că Chișinăul ar recurge la afaceri de prost gust… Nu-i greu de înțeles care v-a fi reacția populației. Din nou, se trasează o tentativă de subminarea a guvernării PAS”, s precizat Ion Leahu.

Asistăm la acțiuni coordonate dintre Tiraspol și Moscova. Nu există nici un  motiv pentru reducerea volumelor de gaze și nu este vorba de relații comerciale, dar sunt intenții de altă natură, subliniază Ion Leahu. El observă că nu s-a recurs la asemenea acțiuni când la Chișinău nu erau la conducere forțe proeuropene.

Evident, nu doar coordonate, dar impuse Tiraspolului, care întotdeauna a fost o marionetă care a îndeplinit cu brio indicațiile. De fiecare dată când, fie Krasnoselski, fie Ignatiev evoluează cu vreo declarație în care este vizată Moldova, din start se vede care este interesul Moscovei.  Și aici, în scrisorile acestea adresate Dumei de Stat, Consiliului Federației, la Guvernul din Federația Rusă, ei din nou subliniază că Chișinăul ar fi încălcat prevederile acordului, deși acordul prevede că se împarte gazul respectiv atunci când primește 100% din volumul prevăzut.  Dar când primește 50% , nu poate să respecte, dar asta nu se spune. Se spune doar că Tiraspolul are de suferit, că nu lucrează întreprinderile, nu se plătesc salariile, etc. Adică se acumulează momentele negative”. Ion Leahu consideră că prin aceste acțiuni Moscova creează un context favorabil pentru a-și putea justifica ulterioarele acțiuni”, a menționat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău