DOSAR TRANSNISTREAN | Generalul Ion Costaș: Transnistria este o problemă deschisă, care până astăzi ne macină (AUDIO)

  • 06 Martie 2022 09:58
0%
00:00:00
00:00:00

Dosarul transnistrean este o problemă care sângerează permanent, e o problemă deschisă, care și până astăzi ne macină, susține generalul Ion Costaș, ministru al Afacerilor Interne în perioada 1990-1992 și ministru al Apărării în 1992, autorul volumului „Transnistria 1989-1992. Cronica unui război nedeclarat”. „Societatea trebuie să știe că problema există și pentru ca să dispară trebuie de muncit. Trebuie să muncim ca să rezolvăm și problema separatismului, și demilitarizării acestei fâșii de pământ. Altă problemă importantă este integrarea în spațiul european, dar prin metode realiste, nu imaginabile”, spune Ion Costaș.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Ion Costaș spune că este o tragedie de nivel mondial, care va avea consecințe pentru toată omenirea: „Este o tragedie de nivel mondial, din toate punctele de vedere. Nu întâmplător toată lumea s-a ridicat în susținerea și apărarea integrității și rezistenței acestui popor ucrainean și acestui stat Ucraina. Consecințe pot să fie pentru toată omenirea, această invazie a Imperiului Rus. S-a destrămat URSS, dar gândirea și mentalitatea imperială nu a dispărut în Rusia, cu uneltele militare vrea să revină din nou la spațiul care a fost Uniunea Sovietică, sau Imperiul Rus. Asta dorește Putin cu echipa sa, cu acoliții săi”.

Generalul Ion Costaș spune că rezistența și regătirea armatei Ucrainei se explică și prin faptul că statul vecin a investit în armata sa, spre deosebire de R. Moldova. Fostul ministru al Apărării amintește că R. Moldova a fost nevoită să se apere singură în 1992. „Nu aveam nimic, nu eram susținuți de opinia mondială, nici nu se vorbea atunci, a trecut aproape că neobservată lupta cetățenilor din R. Moldova împotriva invaziei ruseștei, care era Armata 14-a, cu care am avut un război, ruso-moldav. Nu prea s-a vorbit, nu s-a ridicat la nivelul structurilor internaționale. Am avut și o diplomație foarte slabă, care nu a avut timp să se pregătească, să aibă contacte cu demnitarii mondiali. Ucraina a avut timp, 30 de ani să creeze o armată bine organizată, bine sudată, bine instruită, bine înarmată. În Ucraina, în fiecare an, pentru Armata Naționala, între 4 și 7% din PIB era direcționat pentru aprovizionarea militară. Pe de artă parte, la noi - 0,2% din PIB. Și societatea a fost pregătită moral prin mass-media pentru apărarea independenței, pe când la noi – avem ce avem. Sigur că și acolo au lucrat structurile ideologice, mediatice prin radio, televiziune, reviste, prin bloggeri, a lucrat imperiul și în Ucraina, dar acolo s-a opus rezistență, aici - nu prea.  Avem o mulțime de structuri mediatice ruse care ne spală creierii”.

Ion Costaș a amintit că războiul din 1992 a izbucnit în timp ce Republica Moldova a fost recunoscută ca stat de Organizația Națiunilor Unite, fiind declanșat și susținut de Rusia. „A doua zi după ce s-a declarat ca stat independent și suveran, recunoscut la ONU, s-a început războiul. Lucrurile acestea au fost confirmate de oameni cheie în Rusia, vorbesc de președintele Dumei de stat la timpul respectiv care a venit aici și a declarat sus și tare că războiul a fost susțiunut aici în R. Moldova pentru că trebuia făcut ceva concret împotriva tendinței de integrare și unire cu România. Asta a fost. Și a fost spus respicat și clar aici la noi în Parlament de Seleznoiv, care era atunci președintele Dumei de stat. Asta a fost și este, pentru că Moscova a avut grijă ca să aducă la putere aici demnitari complet supuși. Până în ziua de astăzi suntem membri CSI. Acest lucru spune foarte mult în această privință”.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău