DOSAR TRANSNISTREAN | Cum ajunge propaganda Kremlinului, prin Tiraspol, în casele tuturor cetățenilor moldoveni (AUDIO)

  • 05 Aprilie 08:10
0%
00:00:00
00:00:00

Companiile din regiunea transnistreană și cele din Federația Rusă folosesc neautorizat, ilegal și abuziv canalele și frecvențele proprietatea publică a R. Moldova pentru retransmiterea posturilor de radio și TV propagandistice, nu doar dincolo de Nistru, dar și dincoace, constată o analiză efectuată de jurnaliștii de la portalul Zona de Securitate. Nereglementarea spațiului informațional din regiunea transnistreană reprezintă un pericol direct la adresa securității Republicii Moldova.

Legislația în domeniul audiovizualului interzice retransmiterea emisiunilor propagandistice din Rusia, dar acestea ajung în casele oamenilor de pe întreg teritoriul R. Moldova, prin regiunea transnistreană. Jurnalista Irina Tabaranu a povestit, în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău, că posturile de radio de la Chișinău sunt bruiate odată cu apropierea de regiunea transnistreană, iar pe frecvențele lor se suprapun alte posturi rusești. Ea atenționează că mesajele difuzate prin intermediul acestor posturi sunt foarte periculoase:

 „Am observat că radiourile sunt bruiate în apropiere de Orhei, în localitatea Peresecina. Asta cel mai mult ne-a pus pe gânduri. Cum e posibil, nefiind în zona de securitate, nefiind aproape de regiune, posturile de radio de la Chișinău să fie bruiate. Am observat de fiecare dată când eram cu feribotul la Molovata, la Rezina, la Anenii Noi sau Ștefan-Vodă. Fiecare șofer, pasager care a circulat în partea de est a țării a putut să se confrunte cu această problemă. Eram în microbuzul de pe ruta  Tighina-Chișinău și toți ascultau radioul transnistrean, unde se vorbea despre militarizarea excesivă a Rep. Moldova. Un exemplu foarte elocvent despre ce informații se difuzează prin intermediul acestor radiouri, în localitatea Varnița, în apropiere de Tighina, ascultam cum un jurnalist de la Moscova pregătea oamenii pentru mobilizare, le spunea unde să se adreseze, cum să se pregătească și să nu aștepte nici de la Dumnezeu ajutor. Astfel de mesaje le considerăm foarte grave. Nu credem că la astfel de informații autoritățile trebuie să dea din umeri, pe motiv că nu pot face nimic”.

Aceste ilegalități și abuzuri afectează inclusiv postul nostru de radio. Directorul tehnic al Radio Chișinău, Andre Mîțu, consideră că interferența ilegală a posturilor din regiunea transnistreană pe frecvențele posturilor de radio de la Chișinău nu este întâmplătoare:

 „Consider că lucrul acesta se face intenționat, pentru că fiecare post de radio atunci când intră în concurs pentru o frecvență sau alta, atunci când este desemnat câștigător, trebuie să respecte anumite rigori, astfel încât să nu deranjeze pe alte posturi de radio și celelalte servicii. Pentru că, în afară de radio mai sunt și organizații, sunt servicii de taxi, este armata, care au frecvențele lor. Proiectul tehnic trebuie să respecte rigorile, să nu ieșim în afara unei arii de acoperire și atunci, în mod normal, dacă regiunea transnistreană ar fi fost controlată de autoritățile noastre, nicidecum pe frecvența respectivă nu putea să existe un alt post de radio. De asemenea, există un tratat transfrontalier, care permite structurilor să coordoneze unele cu altele, așa încât să nu creeze situațiile respective. Atât timp, cât nu respecți, înseamnă că o faci intenționat”.

De asemenea, posturile de televiziune din stânga Nistrului, neautorizate de autoritățile de resort din R. Moldova, pot fi recepționate de locuitorii din zona nistreană și a satelor aflate în nemijlocita apropiere, constată jurnaliștii de la Zona de securitate, care atrag atenția că nereglementarea spațiului informațional din regiunea transnistreană  reprezintă un pericol direct la adresa securității Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău