Dosar penal pentru tentativă de omor a fostului lider separatist, Evgheni Șevciuk, inițiat de Procuratura de la Chișinău

  • 01 August 2017 17:09
Dosar penal pentru tentativă de omor a fostului lider separatist, Evgheni Șevciuk, inițiat de Procuratura de la Chișinău

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a inițiat un dosar penal pentru tentativă de sechestrare și omor a fostului lider al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit cererea lui Șevciuk.

Anunțul a fost făcut de procurorul-șef interimar al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, într-un interviu pentru Deschide.md

„Vreau menționez că pericolul pe care l-a sesizat el este absolut real. Prin urmare, el și familia lui sunt protejați de legile Republicii Moldova, ca orice cetățeni care se află pe teritoriul tarii. Noi suntem obligați să asigurăm sănătatea și integritatea acestor persoane", a spus Nicolae Chitoroagă.

Întrebat dacă fostul lider separatist ar urma să fie cercetat pentru trădare de patrie, procurorul a declarat că, în prezent, nu există nicio sesizare în acest sens. 

La întrebarea jurnalistului cu privire la faptul dacă Şevciuk trebuie cercetat penal pentru trădare de patrie, după cum cere societatea civilă, procurorul a răspuns că la momentul actual nu există sesizări în acest sens.

„Noi lucrăm la aspectul dat din momentul când a apărut în vizorul nostru. Atât vă pot spune”, a precizat el.

De asemenea, potrivit lui Nicolae Chitoroagă, Evgheni Șevciuk nu ar figura în bazele de date ca cetățean al Republicii Moldova sau, „mai bine zis, nu şi-a perfectat, niciodată, niciun act de identitate moldovenesc”. La Chișinău el s-a identificat ca cetățean al Federației Ruse, afirmă șeful interimar al PCCOCS.

Amintim că Evgheni Șevciuk, pe numele căruia procurorii din regiunea separatistă transnistreană au pornit cinci cauze penale pentru delapidare de bani publici în proporții deosebit de mari, a fugit de la Tiraspol la Chișinău la sfârșitul lunii iunie, când Sovietul Suprem (legislativul regional – n.red.) i-a ridicat imunitatea.

Aflarea lui Șevciuk la Chișinău a fost confirmată, într-una din ședințele Parlamentului, de președintele acestuia, Andrian Candu. Totodată, deputații au refuzat de două ori solicitarea PLDM de a-i audia în plen pe directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Bălan, și pe vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în legătură cu aflarea acestuia la Chișinău.

Acum două săptămâni, fostul lider separatist a fost audiat de procurorii moldoveni în cadrul unei investigații preliminare cu privire la securitatea statului, precum și în legătură cu declarațiile cu privire la pericolul în care s-ar afla.

Ceva mai devreme, Asociația Promo-LEX a difuzat o analiză, în care argumentează că Evgheni Șevciuk ar urma să fie tras la răspundere penală pe cel puțin trei capete de acuzare: pentru uzurparea puterii de stat, pentru acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, precum și pentru organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
7 °C
cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,5 m/s
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
13 °C
Tue
11 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 10 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8465 -0.2825
USD 18.2774 -0.2389
RON 4.1072 -0.0554
UAH 0.6694 -0.0093
RUB 0.2478 0.0031
Arhivă Radio Chișinău