Dosar penal în cazul Centrului de medicină legală. Zece angajați au fost reținuți - luau bani pentru denaturarea rapoartelor de expertiză

  • 18 Noiembrie 2019 15:49
Dosar penal în cazul Centrului de medicină legală. Zece angajați au fost reținuți - luau bani pentru denaturarea rapoartelor de expertiză

Zece angajați ai Instituției Medicale Sanitare Publice ”Centrul de Medicină Legală” au fost reținuți de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Aceștia sunt suspectați că, folosindu-se de situația de serviciu, ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești ce reprezentau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară.

Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinși pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăți variau între 900 și 10 000 lei și nu erau contabilizate în casieria instituției. Sumele indicate ar fi fost împărțite între cei care prestau serviciile menționate, în acest mod fiind cauzate prejudicii materiale instituției medicale.

În cadrul efectuării măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că, doar în perioada iulie – septembrie anul 2019, suma încasată de legiști s-ar fi ridicat la 327 000 de lei. Pe faptele enunțate au fost pornite două cauze penale – pentru corupere pasivă și escrocherie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 000 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o perioadă de până la 15 ani.

Astăzi, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat percheziții la sediul Centrului de Medicină Legală din Chișinău, de unde au ridicat documente relevante pentru urmărirea penală. Acțiunile s-au desfășurat și la domiciliile angajaților, dar și în automobile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău