DOС | Decizia Curții Constituționale referitor la sesizarea PSRM privind decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier

  • 02 Aprilie 2021 17:14
DOС | Decizia Curții Constituționale referitor la sesizarea PSRM privind decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier

Curtea Constituțională nu a admis pentru examinare sesizarea deputaților PSRM referitoare la primul decret de desemnare a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, semnat de președinta Maia Sandu. Solicitarea de anulare a acestuia, depusă de deputații socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, a fost declarată inadmisibilă de Înalta Curte.

Instanța a argumentat că „prin respingerea solicitării de învestitură a Guvernului, Decretul contestat s-a consumat. În jurisprudența sa, Curtea a statuat că actele consumate nu pot fi supuse controlului de constituționalitate. Așadar, Curtea reține că sesizarea este lipsită de obiect și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”.

Autorii sesizării susțineau că, deși programul de activitate și lista Guvernului Gavriliță au fost examinate în Parlament la 11 februarie, decretul ar fi fost publicat în Monitorul Oficial abia la 26 februarie.

De asemenea, s-a făcut trimitere la declarațiile Nataliei Gavriliță care a cerut ca echipa sa să nu fie votată, pledând astfel pentru declanșarea alegerilor anticipate, fapt calificat de socialiști drept o mimare a procesului de învestire.

„Oficial, avem doua tentative eșuate!”, a comentat consiliera prezidențială pe domeniul justiției, Olesea Stamate, pe pagina de Facebook.

Decizia Curții Constituționale poate fi consultată AICI

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău