Dorin Recean solicită demisia conducerii Serviciului 112. De la 1 ianuarie 2024, acest serviciu va trece de la Ministerul Economiei în subordinea Ministerului de Interne

  • 29 Noiembrie 2023 10:19
Dorin Recean solicită demisia conducerii Serviciului 112. De la 1 ianuarie 2024, acest serviciu va trece de la Ministerul Economiei în subordinea Ministerului de Interne

Dorin Recean cere demisia conducerii Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, după ce două persoane au decedat luni, 27 noiembrie, într-o mașină înzăpezită, în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni, deși au cerut ajutor de mai multe ori. Premierul a declarat astăzi, 29 noiembrie, în ședința de Guvern că s-a constatat că serviciul se ocupa doar cu pasarea informației către ale instituții. De la 1 ianuarie, serviciul 112 va trece de la Ministerul Economiei în subordinea Ministerului de Interne, după cum a anunțat astăzi ministrul de la interne, Adrian Efros, transmite Radio Chișinău.

Ministrul de interne, Adrian Efros, a anunțat cu referire la tragedia de la Căușeni că victimele au sunat de mai multe ori la 112, iar rudele acestora au cerut intervenția de cel puțin șase ori. De la primul apel și până când salvatorii au ajuns la fața locului au trecut circa șase ore, a spus Ministrul de Interne, Adrian Efros precizând că pe acest caz a fost pornită o anchetă penală.

„La 14:58 a fost primul apel al șoferului la 112 în care anunță că este împotmolit și operatorul 112 i-a transmis telefonul de contact a responsabililor de drumuri. Șoferul sună o rudă și roagă să-i aduc haine groase, hainele groase au fost aduse. La 17:41 este al treilea apel la 112 de către șofer care anunță că soției îi este rău și că are nevoie de ambulanță. (...) Cazul de urmărire penală este deschis de către procuratură și de către inspectoratul de poliție Căușeni, noi nu putem să ne expunem cine este vinovat. Însă putem să spunem că de la 1 ianuarie, 112 va trece de la Ministerul Economiei, la Ministerul Afacerilor Interne, anume pentru a stabili protocoale concrete cunoscute de toți și să cunoaștem clar  cine, ce, unde și cum execută. Suntem într-un studiu de vizibilitate acum pentru a avea și un sistem de avertizare și cel mai probabil vom prelua ceva asemănător ca RO-ALERT, care este în România”, a spus Adrian Efros.

În acest context, premierul Dorin Recean a cerut demisia directorului Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc. Șeful Guvernului a declarat că 112 se ocupă doar de pasarea informației către o altă instituție, iar serviciul trebuie să urmărească un caz cap-coadă și să se asigure că problema este soluționată.  

Statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii chiar atunci când ei își neglijează siguranța proprie. Până când procuratura se va clarifica cu situația din 26-27 noiembrie, eu solicit demisia directorului de la Serviciul 112. Am constatat că 112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească, să se asigure că problema este soluționată, să se asigure că lucrurile sunt duse la capăt, el pur și simplu pasează informația”, a declarat Dorin Recean.

Totodată, premierul Dorin Recean i-a cerut Ministrului de Interne, Adrian Efros, ca până la 1 ianuarie anul viitor, să acționeze pentru a îmbunătăți protocoalele de intervenție, astfel încât operatorii să monitorizeze cazurile de la parvenirea solicitării, până la finalitate.

Amintim că pe 27 noiembrie, angajații IGSU au fost alertați să intervină în apropiere de localitatea Coșcalia raionul Căușeni, după ce a fost depistată un autovehicul blocat în zăpadă. Salvatori au stabilit că în mașina înzăpezită se află două persoane fără semne de viață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău