Dorin Recean: Nu voi tolera în Guvern altă agenda decât agenda cetățenilor

  • 16 Mai 2023 08:27
Dorin Recean: Nu voi tolera în Guvern altă agenda decât agenda cetățenilor

Guvernul Republicii Moldova nu va tolera altă agendă decât cea a cetățenilor. O spune premierul Dorin Recean în contextul rezultatelor preliminare ale alegerilor din Găgăuzia, potrivit cărora reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare. Prim-ministrul spune că rezultatele scrutinului trebuie validate, iar poliția și procurorii au prezentat instituției electorale din regiune noi încălcări ale legii în desfășurarea procesului electoral, notează IPN.

Premierul Dorin Recean spune că pentru a comenta o eventuală colaborare cu noul bașcan al Găgăuziei, alegerile trebuie validate. Șeful Executivului a evitat să spună dacă există sau nu varianta ca scrutinul să fie invalidat, însă a menționat că oamenii legii au depistat foarte multe abateri de la legislația electorală.

„În autonomie sunt foarte importanți primarii din localități și Guvernul va continua să lucreze cu primarii, cu cetățenii și cu acei aleși locali care reprezintă interesele cetățenilor. Alegerile, în primul rând, trebuie validate. Acolo au fost constatate foarte multe încălcări, aceste încălcări au fost bine documentate și prezentate autorităților electorale locale. Poliția și procurorii au prezentat noi dovezi ale încălcărilor”, a spus Dorin Recean în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Premierul a menționat că orice cetățean al Republicii Moldova care va servi intereselor altui stat, va fi sancționat conform legii. Reacția vine după ce reprezentanta partidului Șor, Evghenia Guțul, a declarat că intenționează în calitate de viitor bașcan al autonomiei să deschidă o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova.

„Avem o lege în ceea ce privește separatismul. Dacă vor exista elemente care vor avea altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va reacționa și va pedepsi eventualele abateri de la lege. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că aleșii reprezintă interesele cetățeanului. În Guvern eu nu voi tolera o altă agendă decât agenda cetățeanului. Guvernul nu va ezita să aplice legea, acolo unde ea va fi încălcată. Ceea ce am văzut în Găgăuzia este și rezultatul mișcării lente a reformelor din justiție, pentru că acolo s-au investit foarte mulți bani ilegali, inclusiv aduși din exterior pe filiera Partidului Șor, a grupării criminale Șor. Odată cu avansarea reformei justiției, aceste lucruri vor fi stopate, iar prezența unor astfel de actori politici va fi mult diminuată și chiar interzisă”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Potrivit datelor preliminare prezentate de autoritatea electorală de la Comrat, la scrutinul de duminică reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul, a obținut peste 52% din totalul de voturi. Pentru Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, au votat aproximativ 47 la sută dintre alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău