Dorin Galben: Noi suntem cei care citim prostii, poate prea multe uneori

  • 14 Februarie 2014 23:26
Dorin Galben: Noi suntem cei care citim prostii, poate prea multe uneori

Ești ceea ce citești, asculți sau urmăreștiPresa este a patra putere, presa formează opinii, presa distruge stereotipuri și tot presa informează populația echidistant și corect. Această imagine o are mass-media în poveștile bune, dar neadevărate. În egală măsură se spune că presa manipulează, dezinformează, nu prezintă ceea ce deranjează, iar mai nou se zvonește că…

Ești ceea ce citești, asculți sau urmărești

Presa este a patra putere, presa formează opinii, presa distruge stereotipuri și tot presa informează populația echidistant și corect. Această imagine o are mass-media în poveștile bune, dar neadevărate. În egală măsură se spune că presa manipulează, dezinformează, nu prezintă ceea ce deranjează, iar mai nou se zvonește că o bună parte din ea este controlată de un singur om - știm noi cine.

Dorin Galben

Nu-i înțeleg pe cei care așteaptă de la mass-media mai mult decât primesc acum. Am ajuns în zilele când presa ne oferă ceea ce consumăm cel mai mult.  

Noi suntem cei care citim prostii, poate prea multe uneori. Ne interesează știri despre cum să-ți mărești sânii, cine divorțează sau cine cu cine face sex. Uite că unii mai au tupeul să se mire atunci când mass-media autohtonă tirajează la greu tot felul de informații neînsemnate și de prost gust.

Oare nu tot noi suntem cei care ne bulucim să aflăm detalii din viața privată a unor persoane, numite în popor vedete. Tot noi așteptăm în fața micilor ecrane să aflăm câți morți au fost în urma accidentului de astăzi. Însă din păcate atunci când se menționează câte femei suferă de violență în familie, câți copii rămân pe drumuri din cauza părinților alcoolici sau cum crește alarmant numărul de tineri care consumă droguri, atenția noastră este zero.

Iar presa nu este oarbă, ea observă totul. Astfel, pentru a atrage cât mai multă publicitate sunt scoase în evidență lucrurile mai puțin importante, însă, cele pe care noi le consumăm regulat. Da, așa din presă se câștigă bani.

Unele voci spun că presa scrisă ar fi mai liberă și eu le cred, dar din păcate aceasta are un impact mai nesemnificativ decât cel pe care îl are televiziunea sau radioul. Noi suntem leneși, nu vrem să citim o investigație lungă și nici nu vrem să punem mintea în mișcare pentru a analiza informațiile. Prin urmare mass-media, chiar și cea pe hârtie, scrie despre certurile dintre aleșii poporului sau ce politician cu ce jurnalistă se însoară.

Suntem într-un an electoral, într-un an când instituțiile mass-media apar ca ciupercile după ploaie. Cu siguranță se va duce o luptă umăr la umăr pentru fiecare telespectator sau cititor, de aceea noi, cei din acest mediu, trebuie să ne păstrăm verticalitatea indiferent de situație. Asta pentru că chiar dacă sunt puține, oricum mai avem instituții media bune, care aparent sunt și independente.

Iar pe final, aș vrea să știți că știrile pe care le consumăm, ne reprezintă într-o măsură foarte mare. De aceea, spune-mi ce știri citești, ce posture tv urmărești și ce radio asculți, iar eu îți voi spune cine ești tu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău