Dorin Cimil/TV8 | „Este problema Guvernului să aloce în conturile CEC-ului mijloacele necesare pentru buna desfășurare a alegerilor” (Revista presei)  

  • 20 Aprilie 2021 09:27
Dorin Cimil/TV8 | „Este problema Guvernului să aloce în conturile CEC-ului mijloacele necesare pentru buna desfășurare a alegerilor” (Revista presei)

 

Revista presei - 20 aprilie 2021.

Șansele de anulare a hotărârii Parlamentului privind instaurarea stării de urgență, de către magistrații Curții Constituționale, sunt foarte mici, consideră liderul Partidului Democrat, Pavel Filip. El a declarat la TVR Moldova că  nu ar exista motive pentru anularea acestei hotărâri. „Astfel, ne putem face niște calcule. Cel mai probabil alegerile anticipate vor avea loc în luna august”, a estimat Pavel Filip. Liderul PDM mai crede că inițiativa PSRM de a cere demisia celor trei judecători de la Curtea Constituțională ar putea fi votată în Parlament, de majoritatea PSRM-Șor. „Întrebarea este care este valoarea acestei declarații și consecințele acesteia? Nimic nu mai poate opri declanșarea alegerilor anticipate, este altceva cine își sumă responsabilitatea de ce se va întâmpla în țară și cu cetățenii acestei țări până la alegeri”.

Dacă vor fi întrunite condițiile pentru numirea alegerilor anticipate parlamentare, Comisia Electorală Centrală este gata să purceadă la treabă”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil, la TV8. „Este problema Guvernului să aloce în conturile CEC-ului mijloacele necesare pentru buna desfășurare a alegerilor. De aceea, considerăm că în actul de numire a datei alegerilor urmează să fie specificată și suma respectivă”, a menționat Dorin Cimil. Președintele CEC a mai menționat că fără alocarea resurselor financiare, nu va fi posibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Totodată, Dorin Cimil a explicat că „în cazul în care mandatul membrilor CEC expiră în cursul perioadei electorale, mandatul poate fi prelungit până la sfârșitul acestei perioade”.

Portalul moldova.org analizează declarația PSRM, după congresul desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în care a anunțat că vrea demisia președintei Maia Sandu și alegeri prezidențiale noi. „Însă declarația PSRM seamănă foarte mult cu un discurs de pregătire pentru campania din cadrul alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie declanșate după terminarea stării de urgență. (…) Totodată, sunt menționați ambasadorii Peter Michalko, șef al misiunii UE în Moldova, și Daniel Ioniță, ambasador al României la Chișinău, care sunt acuzați de „obrăznicie” și „batjocură în adresa suveranității țării noastre”. (…) Declarațiile PSRM pot fi catalogate drept un demers pre-electoral, iar duritatea de limbaj este una tipică de campanie electorală. Socialiștii vor merge în următoarea campanie electorală cu un mesaj caracteristic antioccidental și pro-rus”, subliniază publicația.

Cotidianul relatează că liderul socialiștilor, Igor Dodon, ar fi cheltuit în ultima săptămâna aproape 7 mii de lei pentru publicitate pe Facebook, și peste 100 de mii de lei în ultimele 8 luni, făcând trimitere la datele oferite de rețeaua de socializare. Potrivit datelor privind politica de transparență Facebook, Igor Dodon a cheltuit în ultimele 7 zile 319 euro pentru publicitate pe rețeaua de socializare, echivalentul a 6.826 de lei. Din luna august și până în prezent, Dodon a virat către rețeaua de socializare americană 4.974 de euro, adică peste 106 mii lei. Pagina lui Dodon este administrată de 9 persoane, inclusiv două – din România.

Nedeclararea averilor duce și mai mult la scăderea încrederii în justiție”, titrează portalul Anticorupție.md, relatând pe marginea unei dezbateri la acest subiect, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Iulian Rusu, director executiv adjunct al IPRE, a subliniat că societatea este bulversată de investigațiile jurnalistice despre averile nejustificate ale profesioniștilor din sectorul justiției, care apar în declarațiile de avere și nu sunt evaluate la justa valoare, fie nu sunt declarate deloc. Pe de altă parte, starea de lucruri în justiție stă destul de rău la nivel de încredere din partea societății. Așa că astfel de informații duc și mai mult la scăderea încrederii în sectorul justiției, crede expertul. Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, s-a referit la barierele ce împiedică investigațiile pe baza declarațiilor de avere. De exemplu, subiecții (judecători, procurori) înregistrează averile pe persoane apropiate sau terțe, admit donații sau concubinaj, pe care nu le declară.

După alegerile anticipate trebuie aplicate măsuri mai dure de reformă a justiției”, afirmă consiliera președintei Maia Sandu pe domeniul justiției,  Olesea Stamate, la Europa Liberă. „Dna președintă a transmis colegilor de la Consiliul Europei și organismelor acestuia mesajul că imediat din momentul în care va fi posibil ca o majoritate parlamentară cu intenția clară de a reforma justiția să fie aleasă în parlament, respectiv, cel mai probabil, în urma alegerilor parlamentare anticipate va fi nevoie de anumite măsuri mai dure în reformarea justiției și una dintre aceste măsuri este și acea evaluare extraordinară a sectorului justiției despre care discutăm din 2019 încoace”, a spus Olesea Stamate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău