Dorin Cimil, despre transportarea ilegală a alegătorilor în primul tur al prezidențialelor: În trei cazuri, materialele au fost transmise la procuratură. 190 de cazuri încă sunt examinate pentru a stabili circumstanțele

  • 11 Noiembrie 2020 14:11
Dorin Cimil, despre transportarea ilegală a alegătorilor în primul tur al prezidențialelor: În trei cazuri, materialele au fost transmise la procuratură. 190 de cazuri încă sunt examinate pentru a stabili circumstanțele

Mai mult de jumătate din cazurile de transportare ilegală a alegătorilor către secțiile de vot în primul tur de scrutin au avut loc în regiunea transnistreană. Cel puțin aceasta arată estimările Asociației Promo-LEX. Autoritatea electorală centrală, citând datele poliției, vorbește despre aproape 200 de sesizări, la nivel național, care încă mai sunt examinate pentru a stabili dacă a fost sau nu încălcată legea. 

După primul tur al alegerilor prezidențiale, 245 de sesizări au fost depuse în adresa autorităților privind transportarea organizată a cetățenilor la secțiile de votare, în pofida unei decizii a Comisiei Electorale Centrale care interzice expres acest lucru. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune însă că cele mai multe cazuri de presupusă transportare ilegală a alegătorilor sunt încă documentate.

„Conform datelor de la 1 noiembrie, 190 de cazuri încă sunt examinate pentru a stabili circumstanțele. În 41 de cazuri examinarea a fost încetată, iar faptele nu au fost confirmate. În trei cazuri, materialele au fost transmise la procuratură. 9 conducători auto s-au ales cu procese verbale cu privire la contravenții”, a declarat Dorin Cimil. 

Contactați de Radio Chișinău pentru a ne oferi detalii despre evoluția examinării sesizărilor privind presupusa transportare ilegală a alegătorilor la scrutinul din 1 noiembrie, reprezentanții Poliției au spus că vor reveni ulterior cu un răspuns.

Pe de altă parte, Asociația Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral, susține că observatorii lor au raportat aproximativ 50 de cazuri ce pot fi calificate drept transportare ilegală a alegătorilor. Cele mai multe au fost înregistrate în regiunea transnistreană sau la secțiile de votare deschise în dreapta Nistrului pentru cetățenii moldoveni domiciliați în regiunea separatistă. 

„Orice încălcare afectează integritatea procesului electoral. Anul acesta este pentru prima dată când CEC prin hotărârea sa a considerat că transportarea organizată este o încălcare, or anterior se făcea referință că cadrul legal și normativ nu reglementează acest aspect. Încă din 2016, noi subliniem că transportarea organizată urmează să fie interpretată prin prisma aspectului de corupere a alegătorilor. Fiecare instituție, autoritate publică, fiecare actor implicat în proces trebuie să respecte angajamentele și pornind de la buna încredere până la proba contrarie că în ziua de 15 noiembrie, autoritățile publice de toate nivelurile nu vor permite această transportare organizată a alegătorilor”, a afirmat Igor Bucătaru. 

Pentru prima dată, la acest scrutin prezidențial CEC a interzis transportarea alegătorilor la secțiile de votare cu autobuzele și autocarele, într-un număr mai mare de 8 persoane, pentru a evita fraudarea rezultatelor alegerilor de către concurenții electorali sau alte persoane terțe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău