Dorin Chirtoacă: Alegerile locale vor fi organizate după reguli vechi

  • 02 Februarie 2015 14:10
Dorin Chirtoacă: Alegerile locale vor fi organizate după reguli vechi

Alegerile locale din acest an în municipiul Chișinău, cel mai probabil vor fi organizate după reguli vechi.

Potrivit primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, neadoptarea unor acte normative adiacente face puțin probabil implementarea legii noi pentru scrutinul din vară. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că organizarea scrutinului după regușli noi nu ar pune în dificultate instituția, singurul element fiind legat de creșterea cheltuielilor cu câteva sute de mii de lei.

Adoptată de către Parlament acum opt ani, și urmând să se aplice la scrutinul local din 2011, noua prevedere legală a fost în cele din urmă amânată atunci de legiuitori, pentru alegerile locale din această vară. Noua lege presupune și adoptarea unei serii de acte normative adicente, pentru a face funcționale noile entități administrative, lucru aproape imposibil până la scrutinul din vară, în opinia lui Dorin Chirtoacă. 

”În mod normal ar fi trebuit să urmeze aprobarea unei serii de acte normative la nivel de parlament, guvern, cu privire la numărul de consilieri în fiecare sector, competențele primarilor de sectoare. În primul rând ar trebui asigurată descentralizarea la nivel de municipiu, pentru ca mai apoi să aibă loc și descentralizarea la nivel de sectoare. Presupunerea mea este că se va rămâne la regulile din 2011, 2007”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Contactat de Radio Chișinău, Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan susține că implementarea noii legi nu ar aduce schimbării esențiale pentru instituția pe care o conduce, în ceea ce privește organizarea scrutinului.

”Sub aspect politic, administrativ sunt schimbări, că apare o nouă structură în teritoriu, un nou consiliu, un nou primar. Apar chestiuni de conclucrare cu autoritățile. Sunt independenți, au buget propriu, sunt chestiuni care la nivel politic trebuie căutate răpunsuri. La noi (CEC) sub aspectul organizatoric se adaugă două buletine. Două trei sute de mii de lei. Bugetul integral al alegerilor fiind de 70 de milioane de lei, aceste doua trei sute de mii nu pot aduc schimbări esențiale”, a declarat iurie Ciocan.

Potrivit prevederilor noi de organizare a scrutinului, în afara primarului general al Chișinăului, în ar urma a fi aleși și primari de sector. Fiecare primărie de sector ar urma să dispună și de propriul consiliu de sector.

Prevederea legală a fost adoptată de Parlament acum opt ani și urma să fie aplicată la scrutinul local din 2011. În 2010, Legislativul a amânat, însă, aplicarea normei pentru alegerile locale din acest an.
Alegerile locale ar urma să aibă loc, probabil, în luna iunie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău