Donbassul moldovenesc. Trei decenii și un an (Revista presei)

  • 02 Martie 2023 09:47
Donbassul moldovenesc. Trei decenii și un an (Revista presei)

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei e un război identitar. Nu doar al delimitării a două națiuni, ci a două civilizații, susține Mircea V Ciobanu în Gazeta de Chișinău. Războiul din Ucraina a deschis ochii celor care se mai îndoiau de esența conflictului de la Nistru, din 1992, când imperiul defunct agoniza. Ce vom face dacă tăvălugul vine peste noi? Dincolo de fugă, ce soluții am mai avea? Mulți cred că au asul de aur în mânecă: Reunirea cu Țara, Umbrela NATO ș.a.m.d. Nu e un panaceu, deoarece războiul este global, el amenință toată lumea și agresorul nu ține cont de victime, proprii sau străine. Întrebarea mea era nu pentru ce ar trebui să facă anumite instanțe, ci pentru ce va face fiecare dintre noi? Crede, fiecare, precum Nicolae Leahu, că avem ce să apărăm aici? Fie și numai pentru ca urmașii să spună că – indiferent de consecințele imediate ale conflictului – că aici există lume care este gata să apere civilizația de barbarie, scrie Gazeta de Chișinău.

E puțin ceea ce se întâmplă în Ucraina? Mai e nevoie și de un alt front, la Nistru? Se întreabă Petru Grozavu în ZDG. Cineva caută, apelând la războiul din Ucraina, să tulbure – și așa tulburi – apele la Nistru și să pună benzină pe jăratecul încă nestins al unui război care zace neîncheiat și după 31 de ani de la declanșare, consideră autorul. Acesta constată că deși sunt aproape 31 de ani de când la Nistru nu se mai împușcă, războiul rămâne neîncheiat, la un acord de pace nu s-a ajuns, „problema transnistreană” rămâne problemă, munițiile și trupele ruse rămân neevacuate (contrar Rezoluției Summitului OSCE din 1999 de la Istanbul), iar cele două maluri de Nistru – în continuare separate, cu toate că în acești ani s-au schimbat mai multe formate de negocieri. În starea în care a fost conservată, administrată și jucată politic de Moscova, regiunea transnistreană rămâne până azi un factor de instabilitate și de amenințare pentru R. Moldova, iar în contextul războiului din Ucraina – și pentru regiune.

Ziarul de Gardă publică astăzi, când se împlinesc 31 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru, un interviu cu un preot care a trecut prin acel război.

„Federația Rusă are o istorie lungă de ingerințe și atacuri asupra Republicii Moldova (…). Acum, după invazia rusească din Ucraina, pericolul unui atac armat asupra Chișinăului e discutat tot mai des, scrie Alina Radu în editorialul său din aceeași publicație. Autoarea se întreabă dacă  „Va ataca Rusia Moldova? Și scrie  Ce s-a întâmplat atunci când a mai atacat-o?” .

Test de solidaritate în Parlament. Proiectul care va pune punctele pe „i”, titrează Anticorupție.md. Declarația Parlamentului cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului. Documentul urmează să fie examinat și supus procedurii de vot. La 24  februarie, atunci când s-a împlinit un an de la invazia Federației Ruse în Ucraina, un grup de deputați PAS a semnat o declarație de condamnare a agresiuniii ruse în Ucraina. Deputații califică conflictul armat din Ucraina drept „un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei..”. În document, parlamentarii cer Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

Prim-ministrul Dorin Recean se arată convins că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova și dă asigurări că în prezent nu există un pericol de escaladare în țara noastră, scrie Cotidianul. Premierul susține că regiunea transnistreană s-a aliniat la obiectivul de pace și securitate. Declarațiile au fost făcute la București, în cadrul unei emisiuni de la TVR. Recean a subliniat că Rusia nu va ataca Republica Moldova, pentru că ei sunt prea departe, iar aici „este rolul Ucrainei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău