Donald Tusk a discutat la telefon cu Cristian Diaconescu: PPE dorește să coopereze îndeaproape cu PMP pentru sprijinirea orientării pro-europene a Republicii Moldova

  • 20 Iunie 2021 12:45
Donald Tusk a discutat la telefon cu Cristian Diaconescu: PPE dorește să coopereze îndeaproape cu PMP pentru sprijinirea orientării pro-europene a Republicii Moldova

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a avut o convorbire telefonică cu Donald Tusk, președintele Partidului Popular European pe 18 iunie, în care cei doi lideri politici au transmis un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc luna viitoare. În cursul discuției au fost abordate o serie de subiecte privind politica internă din România, precum și principalele dezvoltări la nivel european, în care partidele populare din Europa vor coopera în perioada următoare, informează PMP într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Subiectul Republica Moldova a fost discutat pe larg din perspectiva momentului electoral prin care va trece această țară.

“Președintele Donald Tusk a exprimat dorința de a coopera îndeaproape cu Președintele Partidului Mișcarea Populară Cristian Diaconescu în ceea ce privește sprijinirea, cu toate mijloacele, a orientării pro-europene a acestui stat. Există intenția Președintelui Tusk de a face o vizită la Chișinău urmând ca în prealabil să aibă consultări cu domnul Cristian Diaconescu”, relatează sursa citată.

Cei doi interlocutori au abordat o serie de subiecte privind tendințele preocupante, la nivel european, în ceea ce privește extremismul în Europa, apreciind că o poziționare politică, solidară și coerentă a Partidului Popular European trebuie să reprezinte un răspuns imediat și necesar pentru contracararea acestor evoluții.

Situația din Republica Moldova este un subiect de interes major pentru Partidul Popular European și pentru Partidul Mișcarea Populară, formațiune care face parte din familia politică a popularilor europeni din anul 2014. 

Din PPE face parte și Partidul Acțiune și Solidaritate al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Mai mult, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale câștigate anul trecut de Maia Sandu în fața lui Igor Dodon, președintele PPE, Donald Tusk, a transmis un mesaj de susținere în limba română pentru candidatura lui Sandu.

În ce privește PMP, președintele Cristian Diaconescu a declarat în mai multe rânduri că o variantă de guvernare care să fie alături de Maia Sandu ar fi o soluție mult mai clară pentru viitorul pro-european al Republicii Moldova. Ca semnal al deschiderii europene față de orientarea pro-UE și pro-reforme de la Chișinău, Comisia Europeană a anunțat un plan de 600 de milioane de euro pentru redresarea economică a Republicii Moldova, bazat pe progresele privind combaterea corupției.

PMP are doi membri în Parlamentul European, pe fostul președinte Traian Băsescu și pe fostul lider al formațiunii Eugen Tomac, iar cei doi fac parte din grupul PPE în legislativul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău