Donald Trump i-a spus liderului chinez că va ordona o anchetă a practicilor comerciale ale Chinei

  • 12 August 2017 13:29
Donald Trump i-a spus liderului chinez că va ordona o anchetă a practicilor comerciale ale Chinei

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a anunțat vineri noaptea pe omologul său de la Beijing, Xi Jinping, că se pregătește să lanseze săptămâna viitoare o investigație cu privire la practicile comerciale ale Chinei, transmite CNN.

Miliardarul republican i-a spus lui Xi Jinping că intenționează să ceară reprezentantului Statelor Unite pentru Comerț, Robert Lighthizer, să înceapă o investigație cu privire la posibile încălcări ale drepturilor intelectuale americane în China.

O asemenea investigație ar putea să fie utilizată de președintele Trump drept argument pentru a impune noi taxe vamale pentru produsele importate din China, ceea ce ar însemna o escaladare importantă a încercărilor de remodelare a relațiilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii din Beijing și Washington.

Donald Trump l-a informat pe omologul său chinez despre planurile de a lansa o investigație cu privire la practicile comerciale ale Beijingului, în contextul în care a condamnat aspru lipsa de acțiune a Chinei în rezolvarea tensiunilor din peninsula Coreeană.

În acest sens, liderul american vrea să forțeze China să reducă amenințarea reprezentată de regimul de la Phenian, deși el a dus la o exarcebare a tensiunilor prin adoptarea unei retorici similare cu cea a dictatorului Kim Jong-un.

Trump plănuia să lanseze investigația comercială în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a întârziat această acțiune în favoarea obținerii sprijinului Chinei pentru adoptarea unui nou pachet de sancțiuni internaționale împotriva regimului de la Phenian.

Această investigație ar putea să răcească și mai mult relațiile dintre China și Statele Unite, în timp ce cele două țări se confruntă cu o situație imprevizibilă în Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a amenințat la începutul săptămânii că va lansa o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune spre insula americană Guam din Oceanul Pacific.

”Guvernul Statelor Unite poate colabora și colaborează cu alte țări pentru a se adresa unor îngrijorări serioase precum Coreea de Nord, în timp ce urmărește să se adreseze unor îngrijorări economice, precum furtul proprietății intelectuale americane”, a declarat un oficial din Consiliul Național de Securitate a SUA. 

Atunci când au apărut primele informații despre pregătirea unei investigații comerciale, ministrul chinez al Comerțului a insistat că problemele vor fi rezolvate prin dialog și consultări, sublinind importanța relațiilor comerciale dintre Beijing și Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău