Donald Trump apreciază ca „foarte jignitoare” ideea lui Emmanuel Macron privind o armată europeană

  • 10 Noiembrie 2018 08:49
Donald Trump apreciază ca „foarte jignitoare” ideea lui Emmanuel Macron privind o armată europeană

Președintele american Donald Trump a apreciat vineri că este "foarte jignitor" ca omologul său francez Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-și creeze propria armată pentru a se proteja de dușmani potențiali, inclusiv SUA, transmite Reuters.

„Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-și achite contribuția corectă față de NATO, pe care Statele Unite o subvenționează foarte mult”, a scris Trump pe Twitter de îndată ce a ajuns în Franța unde se va întâlni cu Macron.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - într-un interviu difuzat marți de postul de radio Europe 1 - că Europa nu va putea să se apere fără „o armată europeană adevărată”, relatează AFP.

„Europenii nu vor fi apărați dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Față de Rusia, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite și într-o manieră mai suverană”, a pledat șeful statului francez în interviul înregistrat luni seara.

Macron citează, fără să numească, „puteri autoritare care reapar și se reînarmează la granițele Europei”. El face apel de asemenea la apărare față de „China, Rusia și chiar față de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80:

„Cine este din aceasta victima principală”, se întreabă el, răspunzând apoi: „Europa și securitatea sa”. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău