Donad Trump invocă ''suferințele'' nord-coreenilor pentru a motiva anularea unor sancțiuni

  • 30 Martie 2019 13:19
Donad Trump invocă ''suferințele'' nord-coreenilor pentru a motiva anularea unor sancțiuni

Președintele american, Donald Trump, s-a referit vineri la "suferințele" nord-coreenilor pentru a explica decizia sa de a anula o serie de sancțiuni impuse de propriul guvern pentru a mări presiunea asupra Phenianului, relatează AFP.

"Ei suferă mult în Coreea de Nord (...) și m-am gândit pur și simplu că în acest stadiu nu sunt necesare sancțiuni suplimentare", a declarat Donald Trump în cursul unei discuții cu jurnaliștii aflați la clubul său din Mar-a-Lago, în Florida.

"Asta nu înseamnă nu o voi face mai târziu", a adăugat el, insistând asupra voinței sale de a păstra bunele raporturi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un cu care s-a întâlnit la sfârșitul lui februarie la Hanoi pentru al doilea summit, încheiat de această dată cu un eșec.

"Am relații foarte bune cu Kim Jong Un, ne înțelegem (...) Este foarte important să păstrăm această relație cât mai mult posibil", a insistat el.

Trezoreria americană a anunțat la 21 martie sancțiuni contra a două firme chineze de transport maritim, acuzate de legături comerciale cu Coreea de Nord în pofida sancțiunilor internaționale.

A doua zi, spre surprinderea generală și într-o oarecare confuzie, Donald Trump a scris într-un mesaj pe Twitter că a dispus ca aceste sancțiuni să fie "retrase".

"O naivitate imprudentă este deja destul de periculoasă. Incompetența flagrantă și confuzia la Casa Albă, este și mai rău", a reacționat Adam Schiff, un democrat care prezidează Comisia pentru serviciile de informații a Camerei Reprezentanților.

Arsenalul nuclear nord-coreean a atras asupra Phenianului de-a lungul anilor o impresionantă serie de sancțiuni din partea ONU. În 2017, la inițiativa Statelor Unite, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate trei serii de sancțiuni vizând exporturile de fier, cărbune, textile și produse de pescuit din Coreea de Nord.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău